Üheksat käsitöömeistrit ühendab tipptase

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelika Nöpsi näitusele toodud niplispitsist esemete hulgas on nii ehted, lehvikud kui ka üks seinakell.
Angelika Nöpsi näitusele toodud niplispitsist esemete hulgas on nii ehted, lehvikud kui ka üks seinakell. Foto: Margus Ansu

Mitu head kokka ühes köögis pidid supi ära rikkuma, mitu – tegelikult lausa üheksa – silmapaistvat käsitöömeistrit ühel näitusel annab tulemuseks aga tõelise vaatamisnaudingu.

Eesti rahvakunsti- ja käsitööliit korraldab igal aastal suure konkursi, kuhu kõik käsitöötegijad võivad saata teemale vastavaid töid.

Tänavu on aga teisiti. Liit peab oma 85. sünnipäeva ja on kogu aasta pühendanud tõeliste meistrite esiletõstmisele.

Selleks tehti internetilehekülg meistrid.edicy.com, kuhu iga maakonna käsitöövaldkonna juhid esitasid oma kohalikke meistreid.

Tartumaalt pakuti välja üheksa nime, veebilehele lubati panna aga vaid viis.

Kirju näitus

Traditsioonilisele Tartu käsitööklubi korraldatud näitusele ei pannud aga keegi sellist piirangut ja nii on kõik üheksa seal esindatud. Viie esiletõstetu nimede esitähtedest tuli näituse nimesse PLAHV.

«Kui ma seda näituse nime nägin, siis ma mõtlesin, et see PLAHV oleks nagu liikumine või organisatsioon,» rääkis lapitöömeister Hilja Sepp eile näitust üles pannes. «Aga meil pole mitte midagi ühist, me oleme kõik ju nii erinevad.»

Näitusel näeb lapitööd, rõivaid, metalli, gobelääne, pitse ja veel palju muud. Ühist on neil kõigil vaid nii palju, et need tööd on tehtud väga-väga hästi.

Käsitööklubi projektijuht Tiina Konsen rääkis, et meistri definitsiooni on keeruline täpselt paika panna, mõned kriteeriumid aga on. Näiteks peaks meistri looming küll olema kõrgel tasemel, kuid ta peaks ise kindlasti ka teistele oma oskusi ja teadmisi edasi õpetama.

Erilist heameelt tegi Konsenile ka see, et Tartumaalt välja toodud meistrid on kõik väga erinevas vanuses, kõige nooremal ja vanemal on vanusevahet pool sajandit.

Üks kõnekas fakt: kõige nooremal, 1982. aastal sündinud meistril Merlin Lõivul on vanust vähem kui Vaike Jakobsoo kõige vanematel näitusele toodud gobeläänidel.

Need neli raamitud villast pilti tegi Jakobsoo 1979. aastal ja kinkis omal ajal ühele noorpaarile. Nüüd küsis ta need korraks näituse tarbeks tagasi. «Noored tegid seina tühjaks,» muigas ta.

Kõige uuemad tööd on ta aga teinud veel sel aastal.

Vaatamiseks kolm nädalat

Näitus «PLAHV ja meistrid» on laulupeomuuseumis avatud homsest 10. maini ning seda pääseb vaatama muuseumi piletiga.

Oma töid näitavad meistrid Piia Rand, Liina Laansalu, Angelika Nöps, Hilja Sepp, Vaike Jakobsoo, Kai Paks, Maris Raud, Merlin Lõiv ja Sirje Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles