Noorust viib edasi uus galerist

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Viin tegutseb aprilli esimesest päevast Nooruse galeriis, mille põhisaalis saab praegu vaadata Tartu kõrgema kunstikooli maalingute osakonna korraldatud rahvusvahelise seminari-töötoa «Kruiis Tartu» tulemusena valminud näitust.
Kristina Viin tegutseb aprilli esimesest päevast Nooruse galeriis, mille põhisaalis saab praegu vaadata Tartu kõrgema kunstikooli maalingute osakonna korraldatud rahvusvahelise seminari-töötoa «Kruiis Tartu» tulemusena valminud näitust. Foto: Margus Ansu

Aprilli esimesest päevast alates on Tartu kõrgema kunstikooli galerii Noorus galeristi ametis Kristina Viin. «Iga päev on olnud väga huvitav, sest käib erinevaid, põnevaid tüüpe,» ütles ta.

Kõik ei olegi kunstitudengid, kes Riia 11 hoone esimesel korrusel valgusrikkas suures saalis ja keerulises remontimata keldris välja pandud kunstist osa saamas käivad. Vastne galerist rääkis kahest vastandlikust värvikast külastusest.

«Tavaline näitusekülastaja vaatab suhteliselt kiiresti kõik läbi ja saab üldmulje. Ta kuulab ja vaatab ka videoid, aga ei tee seda põhjalikult,» ütles Kristina Viin. «Aga näiteks Priidu Beier oli siin kolm tundi. Ja see ei ole veel kõik.»

Beier on luuletaja ja kunstiajaloo õpetaja Treffneri gümnaasiumis. «Järgmisel päeval tuli ta tagasi koos õpilastega ja pidas neile siin korraliku loengu,» ütles Viin. «Hämmastav, et keegi on nii põhjalik!»

Pensionäridest lasteni

Beierile vastandiks nimetas uus galerist üht hispaania noormeest, kelle neiu vaatas näitust, aga ta ise istus pool tundi kannataja ilmel oodates. Ta oli öelnud, et talle põhimõtteliselt ei meeldi kunst.

Lisaks tudengitele ja värvikatele galeriikülastajatele leidub igas eas kunstihuvilisi – alates pensionäridest ja lõpetades lastega. Mõni päev tagasi käis fotograaf Lauri Kulpsoo oma fotoringi lastega, kes üllatasid galeristi kunstiteoste asjatundliku analüüsiga.

Galerii asukoht Riia mäel tundub galeristile olevat üsna sobilik, sest sellest käib mööda palju inimesi.

Väga hea asukoht oli tema meelest ka Y-galeriil, sest need ruumid asusid kesklinnas. «Väga kurb, et neil galerii käest võeti,» märkis Viin. «Ma loodan, et nad leiavad veel parema koha.»

Pärast Nooruse senise galeristi Triin Tulgiste lahkumist Tallinnasse tema asemel ametisse astunud Kristina Viin on lõpetanud Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuriosakonna. Ta jätkas aastal 2011 õpinguid Eesti kunstiakadeemias vabade kunstide magistriõppes ja on praegu akadeemilisel puhkusel.

Ta on osalenud mitmel väljapanekul. Mullu tegi ta koos emaga näituse Võru linnagaleriis.

Kristina Viin on ka ise ema: tema poeg Linnart Majjai (majjai on võru keeles kobras; kui läks lahti sõit sünnitusmajja, istus see loom keset autoteed ega tahtnud eest ära minna) saab maikuus kaheseks.

Ilmumas luulekogu

Illustratsioone on Kristina Viin teinud ajakirjadele ja raamatutele. Muu hulgas leidub tema pilte luulekogudes, mille autorid on Heiki Vilep, Maarja Pärtna, Carolina Pihelgas ja Contra. Tema illustreeritud on kirgiisi eepose «Manas» ümberjutustus.

Kristina Viin kirjutab ka ise luuletusi. Neid on avaldatud Vikerkaares, Värskes Rõhus ja Müürilehes, aga samuti Tartu NAKi kogumikus «Lemberaamat». Tema esimene isiklik luuleraamat tuleb trükikojast vähem kui kuu pärast, pealkirjaks «Nõtkel elevandisammul».

Kunstnik tuli pärast vaheaega tagasi

Koos Kristina Viinaga asus Nooruse galeriis tööle kunstnik Jevgeni Zolotko (pildil). Ta on töötanud sealsamas varemgi – aastast 2009 kuni jaanuarini 2013. Zolotko peamine ülesanne on näituste üles-

panek ja mahavõtmine. Viinal on suurem töökoormus, sest ta juhib galerii igapäevatööd.

Zolotko meelest on galeristiametis kõige olulisem olla avatud ja kannatlik. «Ma arvan, et Kristina saab selle tööga suurepäraselt hakkama,» ütles ta.

Mitme tähtsa preemiaga auhinnatud Zolotko on lõpetanud – samuti nagu Viin – Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuriosakonna. Tema väljapanekut «Leigus» saab vaadata Nooruse keldris 19. aprillini.

Koos uute galeristide tööleasumisega on muutunud Nooruse lahtiolekuaeg: nüüd on see avatud esmaspäevast laupäevani kell 10–17. Sissepääs on kõigile jätkuvalt tasuta. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles