Torustiku remont häirib Aleksandri tänava liiklust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval algavate remonditööde plaan näeb ette uuendada torustik umbes 200 meetri pikkusel Aleksandri tänava lõigul Lao ja Aida tänava vahel. Tööd on kavas lõpetada mai lõpuks.
Esmaspäeval algavate remonditööde plaan näeb ette uuendada torustik umbes 200 meetri pikkusel Aleksandri tänava lõigul Lao ja Aida tänava vahel. Tööd on kavas lõpetada mai lõpuks. Foto: Kristjan Teedema

Veebruarikuisest avariist ajendatuna hakkab Fortum Tartu tuleval nädalal välja vahetama kaugkütte magistraaltoru Aleksandri tänava lõigul, kus asub ka päästedepoo.

Fortumi teatel algavad eeltööd esmaspäeval. Senine magistraaltoru pärineb 1976. aastast, vanuse tõttu võib see soojusvõrgu oluline tuiksoon põhjustada häireid kogu soojatootmise süsteemile. Selle toru väljavahetamine oli suvel plaanis, kuid 21. veebruari hommikul avastati torus tõsine leke, mis halvas soojusvarustuse enamikul kaugküttetarbijatel.

Siis uuendati soojusvarustuse tagasi saamiseks kiiremas korras umbes 60 meetrit torustikku. Ülejäänud toru uuendus plaaniti teha esimesel võimalusel.

Algava töö plaan näeb ette uuendada torustik umbes 200 meetri pikkusel lõigul Lao ja Aida tänava vahel. Kõigepealt rajatakse tänavale ajutine soojustorustik, mille abil tagatakse soojusvarustus klientidele põhitorustiku asendamise ajal. Seejärel alustatakse vana magistraaltorustiku demontaaži ja uue ehitust. Liiklemine on remonditööde ajal häiritud.

Koju pääseb ikka

Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots ütles, et see ei tule kõne alla, et toruremondi tõttu ei pääse depoost välja päästeameti autod.

«Kõike korraga lahti ei kaevata. Paneme plaadid üle kaeviku ja juurdepääs on kindlasti tagatud,» ütles Külaots. «Samamoodi pääsevad liikuma elanikud.»

Ta ütles, et kindlasti võib tulla kaevamise ja torude tõstmise ajal ette lühikesi perioode, kui mõne maja juurde ei saa sõita, aga kui on lihtsalt kraav, saab sellele metallplaadi peale panna. See on linnatänavatel tavaline.

Külaots jätkas, et kui on vaja krundile sõita suurema autoga, kas kolida midagi või tuua küttepuid, ei pea neid töid tingimata edasi lükkama, küll aga võiks Fortumit teavitada, et saaks sellega arvestada. «Üritame paindlikud olla ja loodame, et ka elanikud on paindlikud,» lisas ta.

Parkimine on sel tänavalõigul keelatud alates 17. aprillist päästeameti kinnistu ulatuses. Paaritute numbritega kinnistute poolne kõnnitee suletakse täielikult alates 21. aprillist.

Tööd on kavas lõpetada hiljemalt mai lõpuks ning teekatted taastatakse juunis.

Lühikest aega tuleb ka soojavarustuse katkestusi, kuid nende kestust saab lugeda tundides. «Kaugkütteettevõtte mõte on eelkõige sooja müüa, mitte toru katki hoida,» lausus Külaots.

Soojatorustik on juba uuendatud Aleksandri tänava tagumises otsas.

Pärast nüüd algava töö lõppu jääb veel uuendada umbes 130 meetrit Lao tänavast Soola tänavani.  Selle ehituse aeg on veel otsustamisel, kuid luba on juba olemas, selgitas Tartu keskkatlamaja juhataja Leho Lindmaa.

Kolmandik veel teha

Neljakümne aasta vanuseid magistraaltorusid ei ole Tartu soojusvõrgus enam palju, vanu torustikke on järjepidevalt uuendatud, mille tulemusel on Fortumi andmetel soojuskadu üks Eesti väiksemaid, umbes 14 protsenti.

Kokku on soojustorustikke 155 kilomeetrit. Nüüdisaegsete eelisoleeritud torustike osa oli läinud suveni 73 protsenti, aga kuna Fortum ostis ka Tamme võrgupiirkonna, kus torusid on vähem vahetatud, on praeguseks eelisoleeritud torustike osa 66 protsenti kogu torustikust. Seega kolmandik torustikust vajab veel uuendamist.

«Magistraaltoru uuendamine suurendab tartlaste soojaga varustamise kindlust ja vähendab kadusid soojusvõrgus. Väiksed kaod on kohalike kütuste kasutamise kõrval üks peamistest võimalustest hoida soojahinnad madalad,» ütles  Külaots.

Fortum valmistub muudekski suuremateks ehitustöödeks. Kavas on nende senised ja nüüd soetatud küttepiirkonnad torustikuga ühendada, praegu valitakse trassikoridori.

«Osaleme ka ERMi küttelahenduse konkursil ning kui peaksime selle võitma, tuleb ka seal ehitama hakata. Aga seal ei ela nii palju inimesi,» ütles Margo Külaots. «Seal tuleks torustik tõenäoliselt Roosi tänavale.»


Torutööd

• Torutööde tõttu esineb soojavarustuse häireid järgmistel kinnistutel:

Aida 7, Aida 11, Aleksandri 7, Aleksandri 10, Aleksandri 12, Aleksandri 14, Aleksandri 27, Aleksandri 29, Aleksandri 35, Kalevi 10, Kalevi 11, Kalevi 15, Kalevi 17, Kalevi 18c, Kalevi 20a, Kalevi 24, Kalevi 26, Kalevi 27, Kalevi 29, Kalevi 37, Lina 6, Turu 9, Turu 11, Turu 13, Turu 15, Turu 17, Turu 19 ja Turu 21.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles