Talgulisi ootavad prügihunnikud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinalinna Ida tänavale potipõllumeeste aiamaade külje alla on vana rämpsuhunniku otsa kasvanud teist sama suur prügimägi, kus leidub nii plasti, rehve ja klaasi kui ka hapukapsast.
Hiinalinna Ida tänavale potipõllumeeste aiamaade külje alla on vana rämpsuhunniku otsa kasvanud teist sama suur prügimägi, kus leidub nii plasti, rehve ja klaasi kui ka hapukapsast. Foto: Margus Ansu

Jaamamõisa linnajaoks nimetatud Hiinalinnas pole uuest ajast ikka mingit märki ning esmaspäeval algavatel heakorratalgutel hakkavad vabatahtlikud seal ja mujalgi linnas rookima rämpsuhunnikuid.

Nurgadiivan, WC-potid, rehvid, plasti- ja klaasitükid vahivad endise sõjaväelennuvälja külje all Ida ja Lääne tänavas vastu kõikjalt, nagu poleks siin kunagi koristatud. Neisse kõrvalistesse uulitsatesse võsa vahele ning iga väiksema tee äärde on tartlased viimasel aastal jälle hulga uut prügi vedanud.

Vana diivani kõrval vedelevast mitmest paarist üsna heas korras peentest naistekingadest ning 107-sentimeetrise diagonaaliga 3D-teleri pakendist võib järeldada, et prügitajad pole kehval järjel inimesed.

«Hiinalinnas on palju tööd,» tõdes Tartu linnavalitsuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg. «See ala on heakorratalgutel alati olnud kõige suurem töökoht, kus oleme igal kevadel koristanud ja koristame jälle.»

Kaks töist nädalat

Töö läheb lahti esmaspäevast, kui algavad 27. aprillini kestvad heakorratalgud. Vabatahtlikud on oodatud puhastama Tartus linna ja reformimata riigimaid, millel puuduvad kasutajad ja hoolduslepingud. Probleemsemad piirkonnad on tänavu Jaamamõisa ja Ihaste, kõrgepingeliinide alused, raudteega külgnevad alad ja Emajõe kaldad.

Varjulistest kohtadest tuleb kokku korjata peamiselt olmejäätmeid, mis on sinna salaja sokutatud.

Talgute ajal jätkub ka kõrvalistes kohtades võsa mahavõtmine. Mullu muudeti võsatuks näiteks Ujula ja Roosi tänavat, juba varem kaotati reostajatele hästi sobinud võpsik Ropka tee pikenduselt 53 meetri ulatuses, kus on linna maa.

«Võsa mahavõtmine toimib hästi,» kinnitas Madis Tam­meorg. «Kohad, mille oleme läbipaistvaks muutnud, püsivad puhtana.»

Eilseks oli end talgutele kirja pannud ligi pool tuhat tartlast, rookimist vajab 62 kohta, kuid objektide arv pole veel lukus. Talgutele soovitatakse registreerida rühmade või kollektiivide esindajate kaudu, kuid ka üksikutele leitakse rakendus.

«Igale seltskonnale anname jõukohase töö, lepime kokku sobiva aja, jagame juhised ja töövahendid,» kinnitas Madis Tammeorg. «Loomulikult pakume talgulistele ka kehakinnitust ja tunnustame tublimaid.» Talgulisi kostitavad A. Le Coq, Maks ja Moorits ning Hagar.

Heakorratalgutel osalemisest on vaja teada anda telefonil 736 1267 või 503 7215 või e-kirjaga aadressil madis.tam­me­org@raad.tartu.ee.

Tasuta aiajäätmed

Kodu ümbruses ja aias oma väikseid talguid tegevatel tartlastel tuleb jäätmetest vabaneda oma jõul. «Linna heakorratalgute ajal võtavad keskkonnajaamad inimestelt aiajäätmeid tasuta vastu ja on tark see aeg ära kasutada,» soovitas Madis Tammeorg.

Aiajäätmetest saab 14.–27. aprillini keskkonnajaamadesse tasuta ära anda lehti ja oksi, selgitas Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer.

«Vastu võetakse ühe autohaagisetäis aiajäätmeid,» lisas Mauer. «Suurema koguse palume viia Aardlapalu prügilasse, sest suurte koguste korral saaksid konteinerid kiiresti täis ning väikseid koguseid toovad inimesed peaksid siis ootama.»

Eelmisel aastal töötas heakorratalgutel 1185 linlast, kaotati 650 ruutmeetrit võsa ja koguti 1229 kuupmeetrit jäätmeid.


Kõigel on oma koht

• Tartu keskkonnajaamad (Jaama 72c, tel 1919 ja Turu 49, tel 742 1398) võtavad tasuta vastu majapidamises tekkinud ohtlikke jäätmeid (akud, patareid, värvi- ja ravimijäätmed, päevavalguslambid), mööblit, elektroonikaromusid (külmikud, telerid), vanapaberit, metalli, plast- ja klaastaarat, pakendeid ja puitu.

• Tartlased saavad 14.–27. aprillini keskkonnajaamadesse tasuta viia ka aiajäätmeid (lehed, oksad).

• Tasu eest võetakse keskkonnajaamades vastu suuri ehitusjäätmeid (aknaraamid, kraanikausid, WC-potid, krohvipuru). Vastu ei võeta asbesti ja eterniiti. Keskkonnajaamad on avatud T–R kl 12–18 ja L–P kl 10–16, esmaspäeviti ja riigipühadel suletud.

• Tavajäätmeid võib E–P kl 7–19 viia Aardlapalu jäätmete ümberlaadimisjaama.

• Autorehve võtavad tasuta vastu Jaama 72c keskkonnajaam ja AS Kuusakoski teeninduspunkt (Teguri 53).

• Korduvkasutus-, taaskasutus- ja uuskasutuskeskustesse (Jaamamõisa 30, Puiestee 114 ja Riia 11) saab ära anda mööblit, elektri- ja gaasipliite, pesu- ja õmblusmasinaid, nõusid, hobivahendeid, raamatuid, mänguasju jne.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles