Aiakohti lisandub, aga hind tõuseb

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linna lapsed lasteaedades ja -hoidudes.
Tartu linna lapsed lasteaedades ja -hoidudes. Illustratsioon: Graafika: TPM

Aastavahetuseks Tartus enam sõimekohtade puudust pole. Selle hind võib olla kohatasu tõus kuni 20 protsendini alampalgast, selgub lasteaiatöörühma ettepanekutest.

Töörühma esimees abilinnapea Tiia Teppan kirjeldas, et töörühma ees oli kaks suurt ülesannet. Esiteks sõimekohtade puuduse kaotamine ja laste võrdne kohtlemine kohatasu ühtlustamise kaudu. Munitsipaallasteaedades on kohatasu praegu 11 protsenti alampalgast ehk 43 eurot, eralastehoidudes võib tasu olla keskmiselt 110 või isegi 150 eurot.

Praegu on sõimejärjekorras ligemale 700 last, kuid paarsada on pakutud kohast ära öelnud. Nõnda tunnistas Teppan eile, et ta ei tea, kui suur täpselt on defitsiit. Töörühma hinnangul on puudu vähemalt 440 sõimekohta.

Sajad uued hoiukohad

Sõimekohtade puuduse vähendamise abinõuna on töörühm välja pakkunud munitsipaallastehoidude loomise üüripindadele, sellega saab juba sügiseks juurde kuni 327 uut kohta. Sellised ruumid on välja vaadatud Tähe 4, Vasara 50, Ilmatsalu 3a, Jaama 123, Metalli 1 ja Tamme 58 majas.

Erahoiukohti lisandub 116  ja erahoius on kõrgema hinna tõttu täitmata umbes 130 kohta.

Töörühm on pakkunud lahenduseks linna makstava toetuse suurendamist nii, et vanema makstav osa erahoius jääks võrdseks munitsipaalhoius ja

-sõimes makstavaga. See aga võib tähendada hinnatõusu.

Töörühma vabakundlasest liige Egle Pullerits viitas, et sotside ettepanekul sai ettepanekusse kirja, et sõimerühma kohatasu määr võiks ka sõimeealiste munitsipaallastehoius olla 15–20 protsenti alampalgast. See teeks 59–78 eurot kuus.

Sotside esindaja töörühmas Tõnu Ints ütles, et määr võiks tegelikult olla 15 protsenti, aga see ei ole nende fraktsioonis veel läbi arutatud ja võib-olla teeb uus linnavalitsus hoopis teistsugused ettepanekud.

Aiarühmades oleks töörühma ettepanek tõsta kohatasu vähem ja see ei tohiks olla suurem kui 15 protsenti alampalgast.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave kommenteeris, et kohtasu tõstmine ei ole iseenesest eesmärk, vaid pigem oluline samm lastevanemate ebavõrdse kohtlemise lõpetamiseks.

Kellel tõuseb, kellel langeb

Munitsipaallasteasutuses lapsevanema makstava kohatasu tõstmine puudutab tema sõnul sügisel alles olevaid sõimerühmi, kus on umbes 500 kohta. Umbes 600 lapsevanemal, kes juba kasutavad või hakkavad kasutama erahoidu, aga kohatasu väheneb.

Raave selgitas, et kuivõrd eesmärk on võrdne kohtlemine, siis peaks munitsipaallastehoius kohatasu jätmine näiteks 15 protsendile tähendama, et ka erahoius jääb vanemate makstavaks osaks 15 protsenti. See aga tähendab, et linn peab maksma suuremat toetust.

Tänavu on linnaeelarves lastehoiutoetusteks kavandatud 1 062 300 eurot, muudatuste tulemusel oleks tuleva aasta eelarvest veel juurde vaja 800 000 eurot.

Linna arvestuste järgi toob üks protsent kohatasu tõusu munitsipaallasteaedades lisatulu 250 000 eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles