Pildid: Uluotsa arhiiv jõudis Tartu ülikooli

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Välisminister Urmas Paet andis täna Tartu ülikooli nõukogu saalis rektor Volli Kalmule üle Eesti Vabariigi omaaegse peaministri ja presidendi kohusetäitjana ametis olnud Tartu ülikooli professorile Jüri Uluotsale ja tema perekonnale kuulunud esemed ja arhiivi.

Tartu ülikooli rektori professor Volli Kalmu sõnul oli Jüri Uluots üks silmapaistvamaid Tartu ülikooli õigusteadlasi ning väärikate teenetega riigimees. Ühtlasi tänas ta välisministeeriumi ja Rootsi kuningriiki selle eest, et Jüri Uluotsa perekonna pärand jõudis tagasi tema akadeemiliseks koduks olnud alma mater’isse.

Üle antavad arhiivesemed ja dokumendid lähevad Tartu ülikooli muuseumi kogusse. Esemete hulka kuuluvad professor Uluotsale 1938. aastal antud Eesti vabariigi kõrgeim autasu, Valgetähe I klassi teenetemärk, 50. sünnipäevaks kingitud hõbekarp ning perekonnale kuulunud isiklikud esemed, fotod, negatiivid, kirjad, joonised, plaanid ja ajaleheväljalõiked.

2011. aasta lõpus loodi Tartu ülikooli sihtasutuse juurde ka Jüri Uluotsa mälestusfond, mis on mõeldud riigiteaduste valdkonnas teadustööd tegevate doktorantide toetamiseks.

Jüri Uluots (1890–1945) tegutses väljapaistvalt nii Tartu ülikooli õigusteaduskonna õppejõu ja teadlasena kui ka Eesti juhtiva poliitikuna. Uluots oli aastail 1924–44 Eestimaa õiguse ajaloo professor, dekaan, Eesti vabariigi peaminister alates 1939. aastast ning tegutses presidendi ülesandeis 1940. aastast kuni surmani 1945. aastal. Jüri Uluotsa, tema abikaasa ja poja säilmed maeti Stockholmi metsakalmistult kodumulda Läänemaal Kirbla kalmistul augustis 2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles