Pildid: Tartu linnavolikogu valis Tartu linnapeaks Urmas Klaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse ja Urmas Klaas volikogu istungil.
Urmas Kruuse ja Urmas Klaas volikogu istungil. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu linnavolikogu on täna kogunenud erakorralisele istungile, et valida Tartule uus linnapea. Ainsa kandidaadina on üles seatud Urmas Klaas, kelle seadsid üles Reformierakonna, Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide fraktsioonid. Urmas Klaas valiti Tartu uueks linnapeaks 30 poolthäälega.

Oma kõnes ütles linnapeakandidaat Urmas Klaas, et linnavalitsus peab eelkõige olema elukeskkonna kujundaja.

Milles siis väljendub hea elukeskond Tartus, küsis Klaas endalt ja vastas: hästi planeeritud ja ilusasti ehitatud linn, puhas ja turvaline linn, perekeskne linn, just Tartus peavad asuma parimat haridust andvad lasteaiad, põhikoolid ja gümnaasiumid ... Klaasi loetelus oli veel, et maksma peaksid erinevad kokkulepped eri gruppide vahel, kellena ta tõi välja näiteks kesklinna elanikud ja kohvikuid pidavad ettevõtjad. Veel toonitas linnapeakandidaat Tartu rahvusvahelisust: Tartu peab olema aktiivne mitmetes rahvusvahelistes võrgustikes. Ning lõpuks ütles Klaas, et kõige olulisem on tema jaoks, et Tartu oleks kodanike linn.

Oma kõnes puudutas Klaas ka Tartu ja tema linnapea rolli laiemalt.  "Linnapea ülesanne on juhtida linnavalitsuse tööd, et täide saaksid viidud volikogu seatud eesmärgid ning seadusega kohalikule omavalitsusele pandud kohustused," rääkis Klaas. "Selle kõrval on Tartu linnapea kohustus rääkida kaasa nii linna kui kogu Eestit puudutavates küsimustes, väljendades sealjuures nii linnavalitsuse kui ka isiklikku seisukohta. Leian, et Tartu ja tartlaste hääl võiks tugevamalt kõlada Eesti arengut puudutavates küsimustes. Ma ei pea siinjuures silmas soovi iga hinna eest keskvalitsusele vastanduda, vaid olla oma positiivsete ettepanekutega partneriks valdavalt Tallinnas resideeruvale riigivõimule. Olgu teemadeks kultuur, haridus, teaduspoliitika, meditsiin, IT-lahendused, regionaalne areng, transpordi planeerimine, idapartnerlus – Tartul on alati häid ideid, kogemusi ja potentsiaal pakkuda välja uusi lahendusi. Linnapea ülesandeks on olla kursis toimuvaga, koondada teavet ning seda edastada. Me peaksime jõudma sinnamaani, et enne kui keskvõim tuleb välja mõne uue eelnõuga, küsitaks vastutava ministri või riigikogu komisjoni esimehelt: „Mida Tartus sellest arvatakse?“."

Linnavolinikud esitasid linnapeakandidaadile üheksa küsimust. Küsisid linnavolinikud Lukas, Kangilaski, Salm, Kõre, Jääger, Lauristin, Kaplinski, Must ja Maimets.

Hääletamisel jagati välja 40 sedelit, tagasi saadi samuti 40 sedelit, millest üks oli rikutud. Hääletamisel sai Urmas Klaas 30 poolt- ja 3 vastuhäält.

Linnavolikogu kinnitas linnapea palgaks 3300 eurot kuus ning autokompensatsiooniks 400 eurot.

Pärast linnapeaks valimist läks kõnepulti Urmas Klaas, kes esitas linnavalitsuse koosseisu abilinnapead Tiia Teppani, Jarno Lauri, Kajar Lemberi ja Vladimir Sokmani ja Valvo Semilarski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles