Tartu linna piiril tulevad suured teetööd

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Autojuhtidel tuleb selgi suvel Tartumaal ja Lõuna-Eestis sõites arvestada kiirusepiirangute ning ka ümbersõitudega, sest maanteeameti kava järgi tulevad viies siinses maakonnas suuremad või väiksemad teetööd.

«Suured ümberehitused, põhjalik remont, katete uuendamine ja liiklusohtlike olukordade kaotamine,» tutvustas maanteeameti lõunaregiooni ehitusvaldkonna juht Janar Taal lühidalt Tartumaa ja Lõuna-Eesti riigiteedel tänavu ette võetavaid töid.

Tartumaa tänavused suurimad teetööd riigiteedel tulevad Tartus ja selle naabruses. Tartu-Võru maantee alguses algab suvel Tartu läänepoolse ümbersõidu ehitus viiendas ehitusalas ehk Tõrvandi ristmikust Lennuvälja ristmikuni.

Samuti võetakse käsile Tartu läänepoolse ümbersõidu esimene ehitusala ehk Tartus uuendatakse Viljandi ringristmik Raja tänavani. Viljandi ringristmikule ehitatakse ka jalakäijate tunnel ja veoautode parkla. Need kaks suurt ehitust lääneringil lõpevad tuleval aastal.

Jalg- ja jalgrattateed

Maanteeameti tänavuste ehitusobjektide kaardil olevad teised teetööd tehakse ära sel aastal. Põhjalikku remonti läheb 11 kilomeetri pikkune Aovere-Luunja tee.

Asfaltkatet on tarvis uuendada Tartu-Kõrveküla lõigul ning Tartu-Viljandi maanteel pärast Puhjat ja enne Viljandimaa piiri. Tartust Valka viival riigimaanteel tehakse sama tööd Rõngus. Lisaks ehitatakse Rõngu alevikku ligi 600 meetri pikkune jalg- ja jalgrattatee.

Teekatet uuendatakse ka Piibe maanteel Kärkna ristmikul. «Kärkna külla tehakse jalakäijatele tee ületamiseks ohutussaared,» lisas Janar Taal.

Tartu-Võru maanteele rajatakse Uhti külla teekatte uuendamise käigus ohutussaared ning jalg- ja jalgrattatee.

Paarisaja meetri pikkune jalg- ja jalgrattatee rajatakse Lohkva-Kabina-Vanamõisa tee äärde.

Sügisest tuleb autojuhtidel hakata teistmoodi liiklema Tartu-Ülenurme teel, sest maanteeamet laseb selle tee ja Roiule viiva tee risti ümber ehitada ringristmikuks. Lisaks tehakse sinna mõnesaja meetri pikkune jalg- ja jalgrattatee, mis viib ringristmikust Ülenurme valla uue lasteaiani.

Tartumaal ehitatakse tänavu neli uut jalg- ja jalgrattateed, Jõgevamaal on pilt selles osas vaesem. Seal rajatakse paarisaja meetri pikkune jalg- ja jalgratturite tee vaid Torma valda Võdivere-Torma tee äärde.

Tolmav tolmuvabaks

Kruusateede ääres elavatele inimestele pole maanteeametil sel aastal eriti midagi rõõmustavat teatada.

Maanteeameti peadirektor Aivo Adamson tunnistas teisipäeval pressikonverentsil, et amet ei suuda täita kruusateede tolmuvabaks muutmise programmi.

«Sel aastal olime sunnitud vähendama kruusateede remondi mahtu saja viiekümnelt kilomeetrilt viiekümnele kilomeetrile,» märkis ta.

Tartumaa kruusateedest laseb maanteeamet remontida 3,1 kilomeetrit Pataste-Välgi-Alatskivi teel, 3,7 kilomeetrit Nõo-Tamsa teel ja ligi 1,8 kilomeetrit Sillaotsa-Kriimani teel. Samuti tehakse suurem remont Lemmatsi-Leilovi tee 1,4-kilomeetrisel lõigul ning Tõrvandi-Lemmatsi 3,4-kilomeetrisel lõigul. Tuleval aastal peaksid need kaks teed saama ka tolmuvaba katte.

Suurematel teetöödel üles võetud asfaldipuruga saab Tartumaal tänavu tolmuvabaks 1,3 kilomeetrit Kõrveküla-Lähte, 2,5 kilomeetrit Rõhu-Meeri-Tõravere, kolm kilomeetrit Sillaotsa-Kriimani, ligi üheksa kilomeetrit Luunja-Kavastu-Koosa ning kolm kilomeetrit Alatskivi-Varnja teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles