Linn arutab välikohvikute piirangud ettevõtjatega läbi

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veini ja Vine esindaja Assar Jõgar (paremal) kohtus välikohvikutele kehtestatud lahtiolekupiirangu asjus eile Tartu abilinnapea Kajar Lemberiga ja edastas ettevõtjate ühispöördumise.
Veini ja Vine esindaja Assar Jõgar (paremal) kohtus välikohvikutele kehtestatud lahtiolekupiirangu asjus eile Tartu abilinnapea Kajar Lemberiga ja edastas ettevõtjate ühispöördumise. Foto: Margus Ansu

Tartus välikohvikutele läinud nädalal kehtestatud sulgemiskellaajad sätestanud määrus võidakse uuesti üle vaadata, nentis abilinnapea Kajar Lember pärast toitlustusettevõtjate pöördumise vastuvõtmist.

Veini ja Vine esindaja Assar Jõgar käis Lemberile mitme kesklinna toitlustusettevõtja ühispöördumist üle andmas eile hommikul. Kohtumise järel ütles ta, et kompromissi võimalus on näha ja kokku lepiti ümarlaua korraldamine ilmselt uue nädala alguses. Osaleksid toitlustusettevõtjad ja linnavalitsuse esindajad, võetakse jutuks mitmed teemad, seejuures ka sulgemiskellaaeg.

Läinud nädalal linnavalitsuse antud määruse järgi tuleb välikohvikutes teenindamine lõpetada kell 23 ja need sulgeda kell 24. Jõgar märkis, et tema isikliku arvamuse järgi võiks piir olla kella ühe paiku ja võiksid olla erinevused: äripäeviti varasem, nädalavahetustel hilisem kellaaeg.

Üksmeel oli selles, et hilisõhtul tuleb müra piirata.

«Üldjoontes olime Lemberiga suhteliselt sama meelt, rääkisime samadest asjadest, ka turvalisusest,» lausus ta. «Meie ettevõtjatena näeme, et peaksime linnale appi tulema, et oleks kord tagatud, see on probleem, aga mõlemad möönsime, et probleem ei ole üldjuhul välikohvikutes.»

Mitmed mured

«Mured on arusaadavad, sel teemal ongi vaja diskussiooni jätkata, eesmärk ei ole kuidagipidi mõistlikku ettevõtlust piirata,» sõnas Kajar Lember. «Küsimus on, kuidas Tartu kesklinnas tagada turvalisus ja kord. Teisalt, et rahul poleks ainult ettevõtjad ja baarikliendid, vaid ka teised ettevõtjad ja elanikud. Jutt on turvalisusest ja heakorrast, aga ka lärmist.»

Lember jätkas, et linn on valmis välikohvikute ala suurendama, mis on seni olnud läbi vaidlemata teema. «Välikohvikuid võiks olla selgelt rohkem, aga see peaks tähendama, et kui ettevõtja saab väliala, peaks ta vastutama seal ka puhtuse ja korra eest,» lisas ta.

Lember leidis, et võib arutleda selle üle, kas määruses sätestatud kellaajad on mõistlikud, aga ta ei kahelnud nende sätestamise vajalikkuses.

«Minu arusaama järgi pigem võiks olla, siis on ka ettevõtjatel üheselt selge, mida neilt oodatakse,» arvas ta. «Ehk peaks kesklinna alal kokku leppima, et baarid lähevad üleüldse mingil kindlal kellaajal kinni. Praegu on mõni lahti neljani, mõni viieni – kas see on mõistlik? Küsin, kas võiks see kellaaeg olla kaks või kolm.»

Politsei andmed

Linn on seni väitnud, et kesklinn annab politseile palju tööd ja mulluse, paraku vaid ametkondlikuks kasutamiseks mõeldud ülevaate järgi oli seal 1050 avaliku korra rikkumist või muud vahejuhtumit.
Tartu politseijaoskonna juht Kaja Suur ütles, et selle dokumendi ametkondlikuks kasutamiseks märkimine pole õigustatud ja ametkond tegeleb märke eemaldamisega.

Jõggar lausus, et nemad pole kunagi saanud etteheiteid üle tänava olevalt Londoni hotellilt, politseid on nad kutsunud kahel korral, aga kumbki juhtum polnud seotud Veini ja Vine välikohvikuga.

Londoni hotelli juht Verni Loodmaa ütles, et saab kinnitada sõbralikku läbisaamist, kuid ta kiitis linnavalitsuse jõulist käitumist.

«Kui vaadata küsitlust Postimehe kodulehelt, siis enam kui kolmandik osalejaist on öelnud, et linnavalitsus on olukorra korrastamisega käitunud õigesti,» rääkis Loodmaa. «Et kesklinn ja Rüütli tänav ei ole öösiti ja varahommikul turvaline, see on kindlasti tõde, ka väljanägemine ei vasta tänapäeva euroopaliku linna kesklinnale. Mustus, läbutsemine, räuskamine on need, mis on sageli siin tänaval ilmnenud.»

Loodmaa möönis, et hotellikülastajad on vahel kurtnud, et pole tänaval käiva «disko» tõttu ka kell kaks magada saanud, kuid tõrjus väiteid, et tema on kõnealuse määruse üks initsiaatoreid: «See on nii jabur, et ma isegi ei tahaks seda kommenteerida. Ma ei tegele linnavalitsuse määrustega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles