Tervisepäev keskendub väekunstile

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Lest
Urmas Lest Foto: Erakogu

Ida päritolu tervistavate kunstide harrastajate ja samuti massaažihuviliste hulgas tuntud tartlane Urmas Lest on ette valmistanud idamaise tervisepäeva.

Tervisepäev on eeloleval laupäeval Tartu budoklubis (Uus 56, Anne noortekeskuse juures). Hommikust õhtupoolikuni on kavas järgemööda neigong, shin­do ning taiji ja qigong.

Urmas Lesta selgituse kohaselt on qigong Hiina päritolu tervist säilitav ja parandav kunst, mille juured ulatuvad aastatuhandete taha. Ühtlasi on qigong teadlik ja korrastatud liikumine, neigong on aga selle osa, mis pöörab erilise tähelepanu sisemisele energiale.

Hiina kultuuri pärlid

Kõikide nende tervistavate kunstide ühisosa on meele, keha ja eluenergia kooskõlastamine, ühendamine.

«Mõned ütlevad, et taiji ja qigong on hiina kultuuri pärlid,» lisas Lest. «Kunagi orien­ta­listika­päevadel soovitas Anzori Barka­laja nimetada qigong’i eestipäraselt väekunstiks, mispeale Andres Ehin ütles hiljem kommenteerides veelgi eestipärasemalt vägitaid. See kõlab väga hästi.»

Tervisepäeval saavad huvilised eespool nimetatud kunste Urmas Lesta juhendamisel ise järele proovida. «Olen neid õppinud juba rohkem kui pool oma elust, üle 30 aasta,» ütles ta.

Tema põhilised õpetajad on olnud jaapanlane Tsumura Ta­kashi ning hiinlased Tian Wen Ping, Tao En Xue ja Zhang Shan­ming. Jätkuvalt õpib ka õpetaja: neigong’is täiendab ta praegu ennast 20 aastat Hiinas õppimas käinud moskvalase Vladimir Sidorovi käe all.

Tervisepäeval saavad soovijad proovida ka jaapani päritolu shindo’t, mis on ühtlasi eriline massaažistiil. «Shindo’s tehakse alguses sooloharjutusi, muu hulgas puhastushingamist,» ütles Lest. «Teine etapp on enesemassaaž ja kolmas on paarisharjutused. Shindo’t õppisin Kuratomi Kazuko käest.»

Endised ja uued õpilased

Tervisepäevale minejatel peaks olema kaasas sportlik riietus, soovitatavalt naturaalsest materjalist, kerge ja vaba. Kõik võivad osa võtta kõigist kolmest üritusest või siis soovi korral valida välja endale meeldiv.

Urmas Lest soovib niimoodi tähistada oma lähenevat 60. sünnipäeva. «Mul oleks tervisepäeval hea meel näha oma endisi õpilasi ja ka uusi huvilisi, kes ehk tahaksid hakata õppima,» lisas ta.


Budoklubis

• Tartu budoklubis (Uus 56) on laupäeval tervisepäev.

• Kavas on kell 10.15 neigong, kell 12.15 shindo ning kell 16.15 taiji ja qigong.

• Õpetab Urmas Lest, keda abistavad Udo Uffert, Rinaldo Bachmann, Villu Tabur ja Raho Langsepp.

• Osavõtt huvilistele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles