Ettevõtjad nimetavad välikohvikute piirangut arusaamatuks

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veinibaari Vein ja Vine esindaja Assar Jõgar (paremal) viis täna hommikul Tartu abilinnapeale Kajar Lemberile 15 Tartu kesklinna söögi- ja joogikoha ühispöördumise.
Veinibaari Vein ja Vine esindaja Assar Jõgar (paremal) viis täna hommikul Tartu abilinnapeale Kajar Lemberile 15 Tartu kesklinna söögi- ja joogikoha ühispöördumise. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu toitlustusettevõtjad nimetavad ühispöördumises linnavalitsuse poolt välikohvikutele kehtestatud kauplemisaja piiranguid ootamatuks ja arusaamatuks.

Pöördumine, millega ühinenud kaheksa ettevõtjat esindavad 15 Tartu kesklinna söögi- ja joogikohta, on koostatud vastuseks linna läinud nädala määrusele, mille järgi tuleb välikohvikus ehk ametlikus keeles müügikohtade hooajalises laienduses klientide teenindamine lõpetada hiljemalt kell 23 ja hooajaline laiendus tuleb sulgeda hiljemalt kell 24.

See pöördumine on plaanis täna viia abilinnapea Kajar Lemberile, ütles Veini ja Vine esindaja Assar Jõ­gar.

Ühised seisukohad

Pöördumises öeldakse, et see kajastab olulisemate ja eelnimetatud määrusest otseselt puudutatud Tartu toitlustusettevõtjate ühiseid seisukohti, taotlusi ja ettepanekuid Tartu linnale, need on kujundatud ja heaks kiidetud läinud reedel peetud arutelukoosolekul.

Ettevõtjad nimetavad viis põhjust, miks nad kõnealuse määrusega nõus olla ei saa.

Esiteks, et kauplemisaja piirangute kehtestamine oli ettevõtjatele ootamatu ja arusaamatu, see võeti vastu ettevõtjaid kaasamata, mistõttu jääb selgusetuks eesmärk ning milliseid muid võimalusi kaaluti.

Teiseks, piirangute kehtestamine vahetult enne hooaja algust ja ilma ettevõtjatega sellist olulist sammu läbi rääkimata on vastuolus õiguskindluse põhimõttega.

«Ettevõtjatena on meil õigustatud ootus, et vähemalt kohe algaval hooajal kehtivad jätkuvalt varasemad reeglid ning et äriplaanide aluseks olnud eeldused, sh kauplemisreeglid, hooaja hakul ei muutu,» seisab pöördumises.

Kolmandaks on öeldud, et kehtestatud piirangud ei ole eesmärgi saavutamiseks kohased ega proportsionaalsed, sest võib eeldada, et piirangute kehtestamise ajendiks on olnud avaliku korra tagamisega seotud mured Rüütli tänava tagumises osas paiknevate asutuste läheduses. Enamasti on räägitud probleemidest Möku, Kivi ja Trepi! juures koguneva rahvaga ja seal toime pandud avaliku korra rikkumistest.

Pöördujate meelest ei ole õige, et paari-kolme ettevõtjaga seotud probleemid mõjutavad võrdselt negatiivselt kõiki Tartu ettevõtjaid – ka neid, kellele pole etteheiteid.

«Lisaks juhime tähelepanu, et nimetatud ettevõtjatele eelmisel hooajal laienduse kooskõlastust ei väljastatud ja vastavat tegevust ei toimunud, mistõttu avaliku korra tagamise probleemide seostamine välikohvikute tegevusega on põhjendamatu ning kehtestatud meetmed eesmärgi suhtes kohatud,» seisab pöördumises. «Enamik neist noortest, kes Möku ja Kivi baaride ees kogunevad, ei ole baari külastajad ega astu kunagi baari sisse, vaid kasutavad seda paika mingil põhjusel kokkusaamise kohana, tarbides seejuures kaasatoodud isiklikke alkohoolseid jooke. Seose puudumist hooajaliste laienduste tegevuse ja avaliku korra probleemide vahel näitab selgelt ka ilma laiendusteta tegutsevate ööklubide, kiirtoidukohtade jms asutuste juures öösel toimuv.»

Neljandaks muretsevad pöördujad, et piirang mõjub kahjulikult nii ettevõtjatele kui ka Tartu linna huvidele üldiselt, sest see toob kaasa väiksema käibe. Tartu toitlustusasutustele on suvi peamine aeg, mil kogutakse jaksu madalhooajal toimetulekuks ja püsimajäämiseks ning piirang ohustab seega otseselt väiksemate ettevõtjate eksistentsi.

«Linnakodanikena kardame, et vastupidiselt määruse eesmärkidele valguvad seni teatud kindlas piirkonnas ilmnenud mured hoopis laiali,» ütlevad ettevõtjad. Peale selle on tsiviliseeritud ööelu väljasuretamine suvistel linnatänavatel samm täiesti vastupidises suunas pingutusele meelitada Tartusse turiste.

Viiendaks, ütlevad pöördujad, on kauplemisaja piirangud vastuolus õiguspärase ootuse põhimõttega ja riivavad ettevõtlusvabadust.

Palve tühistada

Ühispöördumisega ühinenud paluvad linnavalitsusel määrus tühistada ning asuda koostöös ettevõtjatega otsima võimalusi avaliku korra tagamise probleemide tegelikuks lahendamiseks.

«Lahenduste osas rõhutame esmalt, et avaliku korra tagamine on eeskätt riigi ja kohaliku omavalitsuse ülesanne. Igas linnas, ja nii ka Tartus, esineb teatud piirkondades ja teatud ajal rohkem probleeme ning on üsna loogiline, et see on just öine kesklinn,» seisab pöördumises. «Loomulikult tuleb sellisel ajal ja sellises kohas panustada turvalisuse ja avaliku korra tagamisse keskmisest rohkem ressurssi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles