Taskus näeb Eesti eluolu muutusi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taskus näeb Eesti eluolu muutusi.
Taskus näeb Eesti eluolu muutusi. Foto: Kristjan Teedema

Tasku keskuse teisel korrusel avati esmaspäeval fotonäitus, kus on püütud jäädvustada Eesti eluolus viimase saja aasta jooksul toimunud muutusi.

1912. aastal korraldas Eesti Rahva Muuseum päevapiltide kogumise võistluse, mille eesmärk oli tolleaegse veel moodsa ja vähe levinud fototehnika abil jäädvustada igapäevaelu Eesti eri paigus. Eriti oodatud olid pildid rahvast tööl, pidudel, igapäevastel talitustel ja fotod muistsetest talumajadest, lautadest, aitadest ning tervetest küladest. Võistluse tulemusel täienes ERMi fotokogu väärtusliku materjaliga.

Kultuuripärandi aasta raames kuulutas ERM eelmise aasta veebruaris taas välja fotode kogumise, tähistamaks saja aasta möödumist esimesest võistlusest ning jäädvustamaks Eestis elu sada aastat hiljem. 360 autorit saatsid võistlusele 2170 fotot väga erinevatel teemadel.

Pilte saadeti kultuuriüritustest, kontsertidest, üldrahvalikest kogunemistest. Pildistati muinsusobjekte, kultuuriväärtusi, vanu ja alles loodavaid rajatisi. Võistlusele laekunud pildid kirjeldavadki inimeste elu eri vaatenurkadest.

Tänavu 23. veebruaril tunnustas fotovõistluse patroon president Toomas Hendrik Ilves Pärnu Endla teatrimajas võistluse parimaid autoreid.

Võistluse võidutöid ja ERMi vanu fotosid näeb Taskus kuni 30. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles