Ka luunjalased saavad odavama prügiveo

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Luunja vald kuulutab lähiajal välja korraldatud olmejäätmeveo konkursi, mille tulemusel tõotab prügivedu luunjalastele selle aasta sügisel odavneda vähemalt kaks korda.

Luunja vald on viimane omavalitsus Tartumaal ja viimaseid Lõuna-Eestis, kes asub täitma jäätmeseaduse nõuet, mille järgi pidid enam kui 1500 elanikuga omavalitsused korraldama kõiki eramajapidamisi haaravat jäätmevedu 2005. aasta algusest.

Luunja vallavanem Aare Anderson ütles kaks põhjust, miks korraldatud jäätmevedu enam kui 4000 elanikuga Luunja vallas alles nüüd teostuma hakkab.

«Paar-kolm aastat tagasi üritasime teha seda ühiselt nende omavalitsustega, kellel oli korraldatud jäätmeveo konkurss samuti tegemata või hakkas leping lõppema,» rääkis ta. «Omajagu auru läks selle peale, aga sellest ei tulnud paraku midagi välja.»

Uuesti jäi Luunja toppama 2012. aasta lõpus, kui konkurentsiamet tuli lagedale ideega korraldatud jäätmeveo süsteem kogu Eestis kaotada, sest ameti hinnangul pärsib see vaba ettevõtlust.

Jäätmefirma Eesti Keskkonnateenused lõunaregiooni juht Kalle Voogla ütles ligi kümneaastasele praktikale tuginedes, et korraldatud jäätmevedu teeb prügiveo Luunja vallas kindlasti odavamaks, kuid kui palju, ei tahtnud Voogla ennustada.

Eesti Keskkonnateenustel on kehtiv korraldatud jäätmeveo leping praegu seitsmes Tartumaa omavalitsuses. Võrreldes prügiveo vabaturuhindadega on korraldatud veo hind näiteks 240-liitrise prügikasti puhul vähemalt 58 protsenti soodsam, kolmes vallas aga isegi 68 protsenti madalam.

«Põhilise hinnavõidu annab see, et veopäevad on klientidele ette antud ja me ei pea tegema tühisõite,» põhjendas Voogla. «Määrav on jäätmekogus, mis meil on võimalik korraga ära vedada.»

Lohkva külaseltsi esimees Kaire Vahejõe sedastas, et jäätmeveo odavnemise vastu pole kellelgi kindlasti midagi. Küll võib korraldatud vedu pahandada Vahejõe arvates neid, kel seni prügiveoleping sootuks puudub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles