Jalatsid vajavad pidevat hoolt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tekstiilist ja n-ö karvase pinnaga nahast jalanõude hoolduseks sobib niiskuskaitse ning kuivharjamine.
Tekstiilist ja n-ö karvase pinnaga nahast jalanõude hoolduseks sobib niiskuskaitse ning kuivharjamine. Foto: Kristjan Teedema

ABC Kinga ja Shu kingaketi turundusjuhi Lauri Jürisoo sõnul ei tasuks ka kevadel ja suvel unustada jalatsite hooldust: kuigi niiskemat aega on vähem, tasub kingi siiski  kaitsta tolmu ning üksikute pritsmete eest.

Ühed olulisemad on nahka küllastavad hooldusvahendid, mis imenduvad kinganaha sisse, toidavad ja muudavad selle pehmeks, aga ka nahka katvad tooted, mis muudavad jalatsi pinna vett tõrjuvaks. Samuti on eraldi vahendid nahavärvi taastamiseks. Peale selle on veel jalatseid venitavaid, lõhna kõrvaldavaid, värviandmist vähendavaid (kasutada eriti voodrita jalatsite puhul) jt vahendeid.

Tartu kaubamaja teenindaja-konsultant Merle Andressoo soovitab jalatsite esmaseks hoolduseks sileda nahaga jalanõud immutada niiskuskaitsega, lasta neil öö läbi kuivada, poleerida ja korrata protseduuri. Paari nädala möödudes võiks jalatsid puhastada ja hooldust korrata.

Tekstiilist ja n-ö karvase pinnaga nahast jalanõude hoolduseks sobib niiskuskaitse ning kuivharjamine.

Kallimatel pidulikel jalanõudel on ka nahast välistallad, mis vajavad samuti immutamist. Sealjuures peab Andressoo sõnul tähelepanu pöörama jalanõude sisetaldadele, mida peaks jalanõude värskendamiseks samuti aeg-ajalt vahetama.

Jürisoo sõnul on oluline, et niiskeid jalatseid kuivatataks toatemperatuuril, mitte ahju ääres, radiaatoril ega põrandaküttega põrandal. Vajadusel võib jalatsitesse panna paberit, mis imab seestpoolt niiskust. Samuti tasub parema mõju tagamiseks alustada jalatsite hooldusega juba enne esimest kandmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles