Urmas Klaas lubab jääda linnapeaks järgmiste kohalike valimisteni

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonda kuuluv Urmas Klaas on olnud Põlva maavanem ning aastast 2007 riigikogu liige.
Reformierakonda kuuluv Urmas Klaas on olnud Põlva maavanem ning aastast 2007 riigikogu liige. Foto: Peeter Langovits

Tartu reformierakondlased esitasid ministriks siirduva Urmas Kruuse asemele linnapeakandidaadiks riigikogu liikme ja kultuurikomisjoni esimehe Urmas Klaasi.

Miks te nõustusite selle koha vastu võtma?

Tartu on mulle alati korda läinud, olen ju põline lõunaeestlane ja Tartu hea käekäik on mulle väga tähtis olnud. Ma leian, et oma panuse andmine on väga oluline.

Seda kohta pakuti teile ka seitse aastat tagasi ja siis te keeldusite, öeldes, et peate esindama Kagu-Eesti huve riigikogus. Praegu on ju olukord sama?

Jah, 2007. aastal valiti mind tõepoolest riigikogusse. Ma sain väga tugeva mandaadi ja ütlesin toona, et kuna olen selgelt lubanud, et lähen riigikogusse Kagu-Eestit esindama, siis ma seda ka tegin.

Praegu on minu teistkordne mandaat lõppemas. Riigikogu valimisteni on vähem kui aasta ja ma leian, et sellises olukorras on täiesti kohane võtta vastu uus ülesanne.

Teie jaoks «pehme maandumine»?

Mis mõttes?

Kuna riigikogu töö saab nagunii läbi, siis ...

Küllap ma võiksin riigikokku uuesti kandideerida ja ma usun, et mul on palju toetajaid, aga küsimus on selles, et Tartu on väga tähtis Eesti keskus ja Tartu hea käekäik on mulle alati korda läinud. Ma olen valmis oma panust andma.

See on minu jaoks suur väljakutse. Tahan teha sellel ametikohal tööd, andes endast maksimumi.

Kaotate selle sammuga oma palgas päris palju?

Jah, aga kõike ei saa ja polegi tarvis rahas mõõta. Tähtsad on ka ideaalid.

Olete mitmes nõukogus, kas neist tuleb nüüd loobuda?

Ma pole selle peale isegi veel mõelnud.

Kas plaanite linnavalitsusse tuua ka mõne oma inimese?

Tartus on väga palju võimekaid inimesi ja Tartu linna on väga hästi juhitud. Kindlasti tahan seda traditsiooni jätkata. Kas tuleb uusi inimesi, on vara öelda. Üks abilinnapea lahkub nagunii lapsepuhkusele ja tema asemele tuleb uus abilinnapea leida. Aga kes, seda peab otsustama koos erakonnakaaslastega. Ma olen alati meeskonnamängija olnud.

Mis on praegu Tartu linna suurim valupunkt?

Tartut on väga hästi juhitud ja seda arengujoont tuleb jätkata. Üks teema on kindlasti see, et Tartus peab olema turvaline liigelda nii jalgrattaga, lapsevankriga kui lihtsalt jalgsi. Turvaline liikluskorraldus on ka koalitsioonilepingus sees.

Kindlasti on võimalik rohkem kaasata ka ülikoolid linna arendamisse ja juhtimisse.

Kui hästi Tartu linnaeluga kursis olete?

Olen ju Tartus elanud ja Tartu on ka praegu poolenisti minu kodu. Nädalas paar korda olen ikka Tartus. Ma arvan, et tunnen Tartu olukorda päris hästi.

Kuidas te Reformierakonna seisu Tartus hindate?

Väga tugev ja ühtne meeskond.

Kohalikel valimistel on Reformierakond järjest kohti kaotanud.

Teised erakonnad on tublilt kõrvale kasvanud. See on reaalsus ja ma ei vaata seda mitte kaotusena, vaid et linna juhtimine on laiapõhjalisem ja ma usun, et see on hea.

Milline on teie enda maine avalikkuse ees?

Ma ei saa sellest küsimusest hästi aru.

Teil on värskelt seljataga Sirbi skandaal, kus te ei jätnud väga usaldusväärset muljet.

Teate, eks poliitiku usaldusväärsusele annavad hinnangu ikkagi tema valijad. Mis puudutab Sirbi lugu, siis Sirbis on vaatamata nendele probleemidele peatoimetaja kenasti ametis ja asjad arenevad minu hinnangul hästi.

Kas aasta pärast lähete riigikokku tagasi?

Kui mind linnapeaks valitakse, siis teen seda tööd südamega ja mitte lühiajaliselt. Ütlen kindlalt, et 2015. aastal ma riigikogusse ei lähe. Püüan pälvida linlaste usalduse ka 2017. aasta kohalikel valimistel.

Arvamus

Tõnis Lukas

Isamaaline Tartu Kodanik

Urmas Klaas on järjekindel ja mõtlik mees. Ma ei ole tema kui juhi käe all töötanud ja ei oska seetõttu öelda, kui tugev ta juhina on, aga tean, et ta armastab rõhutada institutsioonide väärikust. Kindlasti on rõhutatud väärikus ka tema enda peamine kuvand ja pärisosa.

Ootan huviga, mida linnapea Klaas Tartus ette võtab. Ta on Tartus õppinud ja töötanud. Aga kas ma toetan tema kandidatuuri, sõltub sellest, mida ta volikogus ütleb, mida teha lubab ja kas ta ka kõigist lugu peab.

Rein Kilk

Isamaa ja Respublica Liit

Eks ta natukene üllatav on. Eelmine kord tõi Reformierakond Elvast Urmas Kruuse, sest erakonna sees olid kahe leeri vahel vastuolud ja siis oli see sundkäik. Praegu on Reformierakond üsna üksmeelne ja ka volikogus on rahulik.

Ma eeldasin, et nüüd antakse vastavalt pagunitele, näiteks Verni Loodmaa või Toomas Kapp. Et võetakse see, kes on selle koha välja teeninud. Teisest küljest, miks mitte. Tal on väljast tulev pilk ja opositsioonist ei tohiks ta vastuhääli saada. See on tegelikult Klaasil esimene kord, kus ta saab tõeliselt silma torgata ja mina lausa ootan, kuidas ta plaanib linna elu käima tõmmata. Võib-olla on just tema see mees, kes lööb aknad puhtaks-säravaks ja paneb elu käima.

Triin Anette Kaasik

Reformierakond

Ma pole Urmas Klaasiga kui linnapeakandidaadiga veel kohtunud ja ei oska praegu hinnangut anda, aga arvan, et ta on igati väärikas inimene Tartut juhtima. Kõigepealt tuleb Klaasil siiski ennast kohalikele reformierakondlastele tutvustada ja alles siis kujundan ma oma arvamuse. Aga usun, et olen tema poolt.

Seda kohta pakuti ka mulle, aga ma tunnen ennast eraettevõtluses palju kodusemalt. Ma arvan, et olen veel liiga noor ka. Urmas Klaas on poliitika valinud ja tema jaoks on see normaalne areng. Mina ei näe ennast eluaeg poliitikas, ja korraks linnapeaks minna ei tundunud hea mõte.

Kahjuks loobusid paljud põlised tartlased, kellele ettepanek tehti, sest nad ei taha saada avalikuks süljetopsiks. Minna ja olla kõigile näägutamisobjektiks ei tundu hea mõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles