Waldorfi kooli piinab ruumipuudus

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Waldorfi gümnaasium samas majas Ploomikese lasteaiaga ning ruumipuudus kimbutab igal aastal üha enam.
Praegu on Waldorfi gümnaasium samas majas Ploomikese lasteaiaga ning ruumipuudus kimbutab igal aastal üha enam. Foto: Margus Ansu

Waldorfi kooli põhimõtted on vanematele ilmselt üha sümpaatsemad, sest aina rohkem on lapsi, keda tahetakse Tartu Waldorfi gümnaasiumisse panna. Koolis on valitsenud aga juba aastaid ruumikitsikus, mis on jõudmas oma piirideni.

Eelmisel aastal juhtus esimest korda see, et Waldorfi kooli esimesse klassi astuda soovijaid oli kahe paralleeli jagu, praeguseks on selge, et sama kordub tänavu. Ka soovivad mitmed juba vanemates klassides käivate õpilaste vanemad oma järeltulijaid sinna üle viia.

Praeguseks on koolil õpilasi juba üle 200.

Kooli juhatuse liige ja õpetaja Kaie Konsap rääkis, et vanemaid õpilasi ei saagi enam juurde võtta, sest klassid on täis ja uute jaoks ruumi ei ole. Järgmisel kooliaastal saadakse veel hakkama, aga majas on ära kasutatud iga ruutmeeter.

«Õpetajad peavad õpetajate toast välja kolima, et sinna teha veel üks klassiruum, ja meil on praegu ühe varjualuse kinniehitamine linnaga kokku lepitud,» tõi Konsap näiteid. «Sellel sügisel saaksime veel hakkama, aga pikemas perspektiivis juba enam ei tea.»

Alternatiive vähe

Pikemas perspektiivis on Tartu vaba Waldorfi kooli seltsil plaanis Ülejõe linnaossa ehitada suur Waldorfi hariduskeskus, kus on nii lasteaed kui ka kool. Linnalt on saadud maatükk Raadil ja korraldatud on arhitektuurivõistlus.

Paberil on idee olemas, aga praegu otsitakse rahastajaid. See kõik võtab aega ja keegi ei tea, kui kaua veel.

Ühe variandina on kaalutud Ploomi tänaval juurdeehitise tegemist. Selle kohta on projekt tehtud, aga kõiki muresid see kindlasti ei lahenda. Juurde tuleks klassiruume, aga käsitööklasse, töökodasid, abiruume ja muud vajalikku pinda mitte.

«Kui samasugune õpilaste voog meile jätkub, siis ühel hetkel peame ikkagi sealt välja kolima, sest me lihtsalt ei mahu,» ütles Konsap.

Peale kooli enda on nende kolimisest huvitatud ka linn, sest see võimaldaks Ploomikese lasteaias juurde teha seitse uut rühma.

Mitmete ruumide kaalumisel on praeguseks jõutud maaülikooli endise peahooneni aadressil Kreutzwaldi 64. Maja on juba umbes aasta jagu olnud müügis ja oodanud ostjaid.

Seltsi juhatus käis maja esimest korda vaatamas umbes kaks nädalat tagasi, eelmisel neljapäeval käidi vaatamas koos huvitatud lapsevanematega ning tänaõhtusel koosolekul räägitakse sellest võimalusest veel kord.

Konsapi sõnul on mõte praegu veel väga toores, on vaja teha väga kaineid arvutusi ja asja üle tõsiselt mõelda, sest kuigi maja sobib õpetamiseks ja lahendaks nende ruumipuuduse, ruumi jääks ülegi, ning kooli vajadusteks piisaks ka ühest tiivast.

«Me peame otsa vaatama sellele, kui palju see meile kulusid toob, ka jooksvaid kulusid, ja meil tuleb ka leida raha ostmiseks,» ütles ta.

Maja ootab

Maaülikooli haldusdirektor Kalju Koha ütles, et Kreutzwaldi 64 hoone on olnud müügis umbes aasta.

Viimasel enampakkumisel novembris oli alghinnaks 960 000 eurot, siis ostjat ei leidunud.

Vahepeal on maja vastu huvi küll tuntud.

«Kurb tõsiasi on see, et me ei saa seda hinda, et saaks uue maja ehitada. Need pakkumised, mis siin vahepeal olid, selle raha eest me ei tahtnud ära anda,» rääkis ta.

Praegu töötab Kalju Koha ise ka veel sealsamas majas, üks tiib on maaülikooli kasutuses, ruume kasutavad ka rentnikud.

«Me valmistume ka siit lahkuma, aga kõik käib omas järjekorras,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles