Maaülikool lubas õpilastel raipehaisu nuusutada

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

«Vaatan, kas mul õnnestub nad skelettide ja prepareerimisruumi haisuga ära hirmutada,» naeris maaülikooli anatoomiamuuseumi kuraator Eha Järv sea skeleti ees seistes. 

Seda öeldes viitas kuraator lahtiste uste päevale tulnud gümnasistidele.

Parasjagu ootas ta inimtühjas muuseumis just neid kooliõpilasi, kel on mõttes ülikooli loomaarstiks õppima tulla. Kas nende seas on tõesti ka neid, kes sügisel juba siinsamas anatoomiamuuseumi põrandal skelettide vahel külitavad ja pingsalt luid õpivad? Või üle koridori loomi lahti lõikavad?

Pärast põgusat ringkäiku lahtilõigatud lamba, sea, veise pea ja hunniku loomasiseelunditega prepareerimisruumis ütles Tallinna Lilleküla gümnaasiumist maaülikooliga tutvuma tulnud Aleksander Oksmann (pildil), et tema sügisel siiski siia õppima ei tule.

Põhjuseks pole aga hingemattev roiskunud liha hais – või nagu ütleb Eha Järve nina talle juba tuttava lõhna kohta: kõige rohkem oli täna koerarasva tunda. Ei, ebameeldiv lõhn Aleksander Oksmanni ei heiduta. Ta on lihtsalt otsustanud enne ülikooliõpinguid ajateenistuse läbi teha.

Pärast seda võib teda aga arvatavasti Eesti maaülikooli loomaarstitudengite hulgas näha küll. «Huvi meditsiini vastu tekkis mul juba väga noores eas. Usun, et veterinaarmeditsiin sobiks mulle,» rääkis ta.

Kohe pärast maaülikooli suurloomakliinikus käimist tõttas Tallinna noormees ka Tartu ülikooli arstiteaduskonna lahtiste uste päevale. «Käin enne ajateenistuses ära ja alles siis otsustan, mida edasi teen,» vastas ta küsimusele, kumma kõrgkooli poole hing rohkem ihkab.

Aleksander Oksmanni ei õnnestunud anatoomiamuuseumi kuraatoril Eha Järvel ära hirmutada. «Ega ma tegelikult kedagi hirmutada tahagi, aga anatoomia õppimine on väga raske. Soovin, et noored teaksid, mis neid siia õppima tulles ees ootab,» sõnas Järv.

Lisaks maaülikoolile ja Tartu ülikoolile tutvusid sajad õpilased eilsel kõrgkoolide lahtiste uste päeval ka lennuakadeemia, Tartu tervishoiukõrgkooli ning Tartu kõrgema kunstikooli erialadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles