Remondid muudavad Riia tänava fooride tööd

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Светофор

Suvel lähevad Tartus remonti Võru-Riia ristmiku foorid, mis võib kaasa tuua lühemaid katkestusi fooride töös. Kavandatav Võidu silla remont tingib Riia-Turu ristmiku fooride töö muutuse.

Linnavalitsuse teatel töötab Riia-Võru-Akadeemia-Tähe ristmikul asuv foorisüsteem aastast 1996 ja on üks Tartu vanimaid. On aga ilmnenud, et see kipub rikki minema, mis põhjustab tipptundidel ebameeldivusi.

Näiteks eelmisel aastal kadus rikke tõttu Riia tänaval aeg-ajalt roheline laine ning mitmel korral olid tipptunnil selle ristmiku foorid vilkuval kollasel režiimil, selgitas Tartu teede- ja liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Martin Nelis.

Aprillis-mais alustab OÜ IB Foor selle ristmiku foorisüsteemi remonti. Remondi käigus vahetatakse välja fooride postid ja kandurid, paigaldatakse uued fooripead ning kaablid, asendatakse foorikontroller.

«Remont on vajalik foori töökindluse suurendamiseks ja liiklusohutuse tagamiseks,» põhjendas Nelis.

Riia-Võru-Akadeemia-Tähe tänava ristmiku foorisüsteemide remondi riigihanke võitis IB Foor ning tööd lähevad linnale maksma 28 990 eurot.

Suured tööd öösiti

Linnavalitsus teatas, et ehitustööde ajal liikluskorraldust palju ei muudeta: sõiduraja sulgemise korral korraldatakse ümbersõit kõrvalasuva sõiduraja kaudu ning tänava sulgemist nõudvad tööd tehakse öösel.

Nelis selgitas, et seal tuleb ette olukordi, kus tõstukil töötamiseks tuleb üks sõidurada kinni panna. Suuremad tööd ja postivahetused peaksid saama tehtud öösiti. Nii ei tohiks remont liikust väga segada.

Kui palju tuleb aga ette olukordi, kus foorid kõnealusel ristmikul remondi tõttu üldse ei tööta, jäi Nelis vastuse võlgu. «Mingite kaablivahetuste ja ümberlülituste ajal võivad foorid olla maas, aga neid lülitusi ei tehta tipptunni ajal. Pigem öösiti,» märkis ta. «Kui veetakse uus kaabel, siis võib muidugi tulla ette perioode, kus foorid ei tööta. Aga nii ei ole, et see ristmik võetakse vahepeal fooridest üldse puhtaks.»

Foorideta on selle ristmiku läbilaskevõime väga väike. «Kui siin mingid lühised on olnud, siis sellel ristmikul on liiklus surnud. Seal ei osata siis üldse sõita ja ristmik jookseb kinni,» lausus Nelis.

Tööde algus on kavandatud kevadesse ja lõpp 31. augustiks, kuid täpsemaid nõudeid, millal tööd peab tegema, ei ole linn seadnud.

Silla remont muudab liiklust

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et Võidu silla remont muudab suvel liikluskorraldust Riia-Turu ristmikul, sest Võidu sillal piiratakse liiklust ja võimalik, et hüdroisolatsiooni ehituse ajaks suletakse silda ka bussiliiklusele.

«Foor sätitakse nii, et Riia tänavas saab teha pöördeid, aga sillale ei saa,» rääkis Haak. «Senikaua, kui saab silda poole kaupa teha, hoiame ühistranspordi peal. Aga kui ühel hetkel läheb hüdroisolatsiooni tegemiseks ja on kaalukausil, kas kiiremini ja täissulgemine või aeglasemalt ja poole kaupa, siis võtame kiirema variandi, sest tahame, et 1. septembriks oleks kõik korras.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles