Elva kool hakkab stippi maksma

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva kooli 9.c klassi õpilased arvasid, et uuest õppeaastast parimatele õppuritele maksma hakatav stipendium on hea, kuid see pole peamine argument gümnaasiumi valimisel.
Elva kooli 9.c klassi õpilased arvasid, et uuest õppeaastast parimatele õppuritele maksma hakatav stipendium on hea, kuid see pole peamine argument gümnaasiumi valimisel. Foto: Margus Ansu

Elva gümnaasium hakkab uuest õppeaastast maksma parimatele gümnasistidele stipendiumi, et motiveerida põhikooli lõpetajaid jääma oma kooli edasi õppima.

Elva gümnaasiumi direktori Matti Kangori sõnul on stipendiumi statuut veel lihvimisel, kuid vastav otsus on Elva linnavolikogus juba vastu võetud. «Hetkeseisuga on stipendiumi suurus 600 eurot õppeaasta kohta ning preemiafondi raha tuleb kohaliku omavalitsuse eelarvest,» selgitas direktor.

Stipendiumi makstakse parimatele õpilastele välja kahes osas ning selle saajad selguvad aasta lõpus ja kevadel. Praeguse plaani järgi määratakse kümme stipendiumi: kümnendale klassile neli ning üheteistkümnendale ja kaheteistkümnendale klassile kummalegi kolm.

Idee õpetajatelt

Koolidirektori sõnul käib Elva põhikoolis palju väga häid õpilasi, kuid gümnaasiumisse jääb neist edasi õppima väiksem hulk. Näiteks mullu lõpetas põhikooli 65 õpilast, neist otsustasid gümnaasiumisse edasi jääda umbes pooled.

«Me tahame, et siia jääks rohkem tublisid õpilasi. Kui varasemate aastate kogemuse järgi vaadata, siis võiks põhikooli lõpetajatest Elva gümnaasiumis edasi õppida 65–70 protsenti,» lausus Kangor. «Gümnaasiumis on küll tase natukene kõrgem, aga me õpetame põhikoolis nii, et õpilased saaks ka gümnaasiumis hästi hakkama.»

Stipendiumiidee pakkusid välja õpetajad ja kooli vilistlased ning seda on arutatud ka kooli hoolekogus. «Idee on vastu võetud positiivselt. Nii mõnedki on öelnud, et kui õpilane on edukas, miks ta ei võiks siis oma koolis edasi õppida,» rääkis Kangor.

Stipendiumi saajad otsustab komisjon, kuhu kuuluvad vilistlaste, õpetajate ja õpilaste esindajad. «Põhitingimus on hea õppeedukus ning aktiivsus,» lausus direktor. Ta täpsustas, et stipisaaja ei pea olema läbi ja lõhki viieline.

«Tegelikult on oluline, et õpilane oleks mitmekülgselt edukas ja paar nelja ei loe midagi,» märkis Kangor. Ta oletas, et sellisel kujul pole ükski teine Eesti gümnaasium stipendiumi maksnud. Treffneri gümnaasiumis makstakse küll Mauruse stipendiumi, 200 eurot aastas, umbes viiele õpilasele, kuid seda fondi rahastavad vilistlased.

Kui suur motivaator raha võiks noortele olla, selgub sügiseks. Eelmisel aastal tuli Elva gümnaasiumi kümnendasse klassi õppima 35 noort, Kan-gori sõnul võtaks nad vastu kuni 60 õpilast.

«Eks see otsustamine on õpilase ja vanema asi, aga kui ma olen Elva patrioot ja Elva koolist saab hea hariduse, siis ...» ütles Kangor. «Kõige suurem motivaator võiks olla aeg. Bussiga Tartus käimine võtab iga päev vähemalt kaks tundi. Nädalas kümme. Kui noor sellest poole õpiks ja poole kulutaks oma vabale ajale, siis võidaks ju kahekordselt.»

Raha ei määra

Elva gümnaasiumi 9.c klassi õpilane Karl Hiie ütles, et jääb igal juhul Elva kooli edasi, kuna see asub lähedal. «Ma ei viitsi igal hommikul Nõosse või Tartusse sõitma hakata,» lausus Hiie. Ta ei osanud öelda, kas stipp motiveeriks rohkem.

Samas klassis käiv Karina Kõnd lausus, et raha on alati vaja, kuid ka tema otsust mõjutab eelkõige see, et Elva gümnaasium on kodule lähedal.

Seevastu Miikael Tamm arvas, et üritab igal juhul minna edasi õppima Tartu Miina Härma gümnaasiumisse.

«Ma ei ütle Elva gümnaasiumi kohta ühtegi halba sõna, aga ma tunnen, et suudan seal ennast realiseerida rohkem. 600 eurot on küll suur raha, aga suvel saab ka Soomes tööl käia,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles