Ülikool reklaamib end veebikursusega

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüütilise keemia professor Ivo Leito kaalus enda sõnul MOOC-kursuse jaoks mõeldud videod enne salvestamist hoolega läbi. Videote tegemisel oli talle suurimaks katsumuseks õppida tudengitega suhtlemise asemel kaameraga suhtlema.
Analüütilise keemia professor Ivo Leito kaalus enda sõnul MOOC-kursuse jaoks mõeldud videod enne salvestamist hoolega läbi. Videote tegemisel oli talle suurimaks katsumuseks õppida tudengitega suhtlemise asemel kaameraga suhtlema. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikool astus jälle sammu rahvusvahelisema ülikooli poole, avades esimese kõigile avatud veebipõhise kursuse MOOC, kus saavad iseseisvalt teadmisi omandada huvilised üle maailma.

«Oi, sellega oli palju jama!» ja «See oli väga kihvt!» on fraasid, mida TÜ analüütilise keemia professor Ivo Leito vaheldumisi ikka ja jälle Chemicumi tühjas ja järjest pimenevas fuajees kordas.

Professor Leito oli leidnud kell kuus õhtul esimese vaba pooltunni, et vaimustusest pakatades rääkida, kuidas tal terve aasta MOOCi jaoks filmitud loenguvideoid ikka ja jälle uuesti salvestada tuli, kuni ta lõpuks tulemusega rahule jäi. «See materjal on vägagi viimistletud, mis me lõpuks välja panime,» ütles ta.

MOOC on suurtele inimhulkadele pakutav tasuta interneti vahendusel kättesaadav veebikursus, milles saab korraga osaleda sadu või isegi tuhandeid inimesi. Maailma tipp­ülikoolidest pakuvad selliseid kursuseid ka näiteks Cam­bridge’i ja Stanfordi ülikool.

Osalejaid oodatust rohkem

TÜ esimene MOOC-kursus õpetab analüütilistele keemikutele lihtsalt ja selgelt mõõtemääramatuse hindamist ja sellel osaleb 260 inimest enam kui 40 riigist.

Leitole oli selline menu üllatuseks: «Lootsime saada üle saja osaleja, aga nii suur osalejate arv näitab, et mõõtemääramatuse hindamine, mis iseenesest on küllaltki spetsiifiline teema, on analüütilise keemiaga tegelevatele inimestele vajalik ja huvipakkuv.»

Ta täpsustas, et mõõtemääramatuse hindamine on keemiametroloogia üks kandvaid teemasid ja seda peavad oskama arvutada kõik analüütilised keemikud.

«Näiteks, kui määrata, kui suur on mõnes puu- või juurviljas mõne pestitsiidi sisaldus, siis tuleks sellele juurde anda ka mõõtemääramatus ehk hinnang, kui täpne ja usaldusväärne see mõõtetulemus on,» selgitas Leito. Selline hinnang peab kuuluma iga keemilise analüüsi tulemuse juurde.

Leito on sama asja auditooriumi ees tudengitele õpetanud juba tosina jagu aastaid.

Ometi tunnistab ta, et kergel käel ta kõrgtasemel veebikursuse koostamisega nõusse ei jäänud. Aga kuna ülikooli tugevaid valdkondi tuleb tutvustada ja see ettepanek talle tehti, tundis ta, et ülikooli tuleb aidata.

Nii panigi Leito koos teadurite Lauri Jalukse ja Irja Helmiga MOOCi tarbeks kokku 12 moodulit veebis kasutamiseks mõeldud materjale: loenguvideod koos jooniste, tabelite ja arvutuskäikudega, abistavad tekstimaterjalid ja hulgaliselt lahendamist ootavaid ülesandeid.

Kursus reklaamib ülikooli

Leito lisas, et kursust ette valmistades on ta ka õppejõuna kõvasti arenenud. Seda sellepärast, et veebikursuse kokkupanemine nõudis talt hoopis teistsugust lähenemist. Seejuures kiidab ta kolleege Triin Marandit, Enno Kaasikut ja Lehti Pilti tehnilise toe eest.

Analüütilise keemia MOOC-kursuse palus Leitol koostada Tartu ülikooli õppeprorektor Martin Hallik. Ta usub, et see on suurepärane reklaam nii erialale kui ka ülikoolile.

«Seega võib MOOC olla parim magnet tudengite ligimeelitamiseks nii Eestist kui ka kogu maailmast,» sõnas õppeprorektor.

Esimese Tartu ülikooli MOOC-kursuse kirjeldus ja täismahus õppematerjalid on saadaval kursuse kodulehel sisu.ut.ee/measurement.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles