Tarvas kadus tolmupilves ajalukku

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisest restoranist Tarvas (rusune plats esiplaanil) polnud eile õhtupoolikul kella nelja paiku suurt midagi enam alles. Tagapool seisis veel viimast aega püsti vana kaubamaja, mis kaob linnapildist sel nädalal. Lammutamise ajaks suletakse hoone ees olev kõnnitee ja osa Aleksandri tänavast.
Endisest restoranist Tarvas (rusune plats esiplaanil) polnud eile õhtupoolikul kella nelja paiku suurt midagi enam alles. Tagapool seisis veel viimast aega püsti vana kaubamaja, mis kaob linnapildist sel nädalal. Lammutamise ajaks suletakse hoone ees olev kõnnitee ja osa Aleksandri tänavast. Foto: Kristjan Teedema

Endisest restoranist Tarvas olid eile hommikul Tartu kesklinnas püsti veel mõned seinad. Iga tunniga jäid need aga üha madalamaks ning õhtupoolikul jõudis lammutusjärg vana kaubamajani, mis kaob linnapildist ehk juba sel nädalal.

«Õhtuks on siin tiibhoonega kõik,» ütles eile kella kahe paiku päeval vana kaubamaja tiibhoonet lammutava Purustaja OÜ objektijuht Aivar Uljas. «Poisid panevad Aleksandri tänaval juba aedu uude kohta ja õhtupoolikul võtame vana kaubamaja käsile.»

Kaubamaja tiibhoonest polnud selleks ajaks peale rusude enam suurt midagi järel.

«See hoone küll hästi ehitatud polnud,» märkis Aivar Uljas. «Kui oleks olnud hästi tehtud, siis poleks me seda enam-vähem paari päevaga maha võtnud.»

Üllatusi pole olnud

Purustaja OÜ alustas vana kaubamaja taga asunud garaažide lammutamist veebruari viimastel päevadel. Tiibhoone kallale asuti eelmisel kolmapäeval.

1965. aasta lõpus valminud tiibhoones tegutses mitukümmend aastat väga menukas restoran Tarvas. Sellega ühe katuse all olid ka kohvik Santos, majatarvete osakond ning Tartu tarbijate kooperatiivi töötajate ruumid ja laod.

«Üllatusi pole selle hoone lammutamisel ette tulnud, tegu on tavalise tööga,» märkis Purustaja OÜ juhataja Kuido Kaskla. Seni käis lammutamine kahe roomikekskavaatoriga, mis ulatuvad haarama neljateistkümne meetri kõrguselt. Eile lõuna ajal jõudis kohale veel üks lammutusekskavaator.

Et tolmu tekiks võimalikult vähe, kastetakse lammutamise ajal tööpõldu, kuid suurema tuulega päevadel paiskusid õhku ikka tolmupilved. «Päris ilma tolmuta ei ole võimalik sellist tööd teha,» ütles Aivar Uljas. «Reedel oli kõva tuul, see pani tolmu lendama. Kõvema tuulega võtab tolmu üles ka rusuhunnikust.»

Kuido Kaskla lisas, et asbestitolmu ei tasu tartlastel karta. «Asbesti on vanades eterniitplaatides, aga need eemaldasime juba varem,» selgitas ta. «Tiibhoone lammutamise ajal küll kusagilt asbestitolmu tulla ei saanud, see hoone oli ehitatud tellistest, vahelaed olid paneelidest.»

Uus on ikka saladus

Vana Tarvas kadus eile lõplikult linnapildist ja lammutusmasinad asusid hoone taga Aleksandri tänava poolses otsas endise kaubamaja kallale. «Kaubamaja on keerulisem töö, sest see on tiibhoonest kõrgem,» märkis Kuido Kaskla. «Peame tiibhoone lammutusmaterjalist masinatele nii-öelda padja alla tegema.»

Kui kõik läheb kava järgi, siis on vana kaubamaja maapealne osa selle nädalal lõpuks läinud. Lammutamise ajaks suletakse hoone ees olev kõnnitee ja osa Aleksandri tänavast. Kaubamaja ees olev bussipeatus jääb töö ajal oma kohale.

Vana kaubamaja krundile ehitab uue kaubandus- ja vabaajakeskuse Tartu tarbijate kooperatiiv, kuid ka eile ei õnnestunud teada saada, milline näeb välja uus keskus.

«Kui meil on midagi presenteerida, siis me ka kohe teeme seda,» ütles Tartu tarbijate kooperatiivi juht Tarmo Pun­ger. «Töö raskuskese on praegu uue hoone funktsionaalsusel ja inseneritööl, sellepärast pole ilupiltide vormistamisele aega kulutatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles