Kokad ja kujundajad pürivad meistriteks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsekeskuse õpilased pakkisid eile pärastlõunal vajamineva kraami bussi peale ja sõitsid Tallinna. Ingeborg Johanson ja Taavi Todi võtsid kaasa nii tordipõhjad kui martsipani.
Kutsekeskuse õpilased pakkisid eile pärastlõunal vajamineva kraami bussi peale ja sõitsid Tallinna. Ingeborg Johanson ja Taavi Todi võtsid kaasa nii tordipõhjad kui martsipani. Foto: Kristjan Teedema

Eile pärastlõunal seisis kutsehariduskeskuse juures suur buss, kuhu vähem või rohkem närvilise olekuga noored kotte sisse pakkisid. Ees oli sõit Tallinnasse Noore Meistri kutsevõistlusele, kus nende tööd jälgivad sajad pealtvaatajad.

Noor kondiiter Ingeborg Johanson nentis, et möödunud kahe kuu jooksul on võistlusele mõeldes möödunud mitmeid unetuid öid ja magamata jäi ka öö enne väljasõitu.

Lisaks on ta selle aja jooksul küpsetanud kümme ühesugust torti, milleks tuli enne läbi proovida neli-viis retsepti. Kompositsiooni läbitegemiseks aga aega ei jätkunudki, see tuleb joonise järgi kohapeal paika saada.

Ajanappust ei tohiks Johansonil tekkida. Võistlusel on tema ülesanne kujundada juba Tartus valmis küpsetatud põhjadest kahekilone tort teemal «Lillekorv». Kõigeks kokku on aega kuus tundi, kuhu sisse mahub ka lõunapaus. «Minu jaoks on seda aega väga palju,» arvas neiu.

Kõigile võistlust pole

Pagar Taavi Todi on samuti korduvalt oma võistlustööd läbi sõtkunud ja küpsetanud, veel eile hommikul tegi ta viimase proovi. Ülesandeks on teha pärmi-lehttainast 20 magusat ja 20 soolast saiakest. Kaal peab igaühel olema 50 grammi, eksida võib vaid kolme grammiga.

Kokaks õppiv Karl Verlin läheb aga võistlema hoopis restoraniteenindaja erialal. Nimelt tegi ta kooli oma Aasta Tegija võistlusel ära ka kõigile teenindust õppivatele koolikaaslastele.

«Kuna mu vanaema on mind etiketi alal väiksest saati harinud, siis paljud asjad, milles teised kahtlevad, tulevad minul loomulikult,» rääkis noormees.

Johanson ja Todi on sihi seadnud esikolmikusse, Verlin läheb aga võistlema pigem selle töö tegemise rõõmust. Pealegi ei tasu ennustada, sest võib juhtuda, et võistlusnärvis jäävad mõned tähtsad detailid märkamata ja väärtuslikud punktid kaovad.

Tervishoiukõrgkool saadab tänavu võistlema kaks inimest ja loodab jälle heale tulemusele: möödunud aastal said nende õpilased hooldustöötaja eriala võistlusel kaks esimest kohta.

Kooli turundusspetsialist Ruth Pihle ütles, et konkurents on sel alal täiesti olemas ja see on tugev, nii et võit tuli just väga hea töö eest.

«Hooldustöötajate õppekaval õpivad väga pühendunud inimesed ja õpetavad pühendunud õppejõud, nii et kindlasti loodame ka sel aastal parimat,» rääkis Pihle.

Tegelikult on koolis viis kutseõppekava, kuid võistlusi korraldataksegi vaid hooldustöötajatele. Täna-homme on kutsehariduse messil kohal aga ka erakorralise meditsiini tehnikud, kes näitavad huvilistele, kuidas haavu siduda, õnnetuskohal esmaabi anda ja kannatanuid transportida.

Veel osaleb Tartust kahe võistlejaga kunstikool, kust sõitsid Tallinna kujundusgraafikud. Neile olid teel seltsiks teised õpilased, kes tutvustavad oma erialasid.

Huvilised oodatud

Noore Meistri kommunikatsioonispetsialist Liina Liiv ütles, et selline suur võistlus ja mess on hea võimalus näha, mida Eestis õpetatakse, kuidas see töö käib, ja otse õpilastelt kõike huvipakkuvat küsida.

Messil on Eesti 41 ametikoolist oma boksiga esindatud koguni 32, kätt saab proovida kümnes töötoas ning jälgida lähedalt kõiki võistlusi.


Noor Meister

• Teistkordne kutsemeisterlikkuse võistlus Tallinnas 7.-8. märtsil.

• Tänavu võisteldakse 24 erialal: ehituspuusepp, hooldustöötaja, maastikuehitaja, pagar, ehitusviimistleja, infotehnoloog, majutusteenindaja, plaatija, elektrik, juuksur, mehhatroonik, puhastusteenindaja, elektroonik, keskkonnatehnika lukksepp, mööblitisler, restoraniteenindaja, florist, kondiiter, müüja, rätsep, graafikadisainer, logistik, müürsepp, veebidisainer.

• Tartu õpilased kutsehariduskeskusest, kunstikoolist ja tervishoiukõrgkoolist võistlevad neist 21 erialal.

• Eestis on 41 kutsekooli kokku 160 erialaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles