Linn kaalub Möku ette aedikut

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kuidas saaksid Rüütli tänava kohvikud tegutseda nii, et kõigile oleks ruumi ja häiritud poleks linlaste meelerahu, selle kallal murravad pead Tartu linnaametnikud. Tähelepanu keskmes on mullune murelaps Möku.

«Vaatasime, et kohvikute tihedus on nii suureks läinud, et peaks seda teemat üldisemate printsiipidega ohjama. Et oleks võrdsed võimalused sinnamaani, kus see on võimalik,» tutvustas Tartu linnakunstnik Tiit Kaunissaare, miks olid välikohvikute rajamise reeglid teisipäeval linnavalitsuse istungil arutelul. «Linnal oli terav vajadus see ala tsiviliseerida.»

Üks pool arutatud reeglistikust puudutas üldist kujundust: näiteks et välikohvikute alasid ei ole lubatud ümbritseda piiretega.

Terav küsimus

Kõige teravam oli ja enim vaidlusi põhjustas aga Möku ja Kivi baari küsimus. Möku on pisike keldribaar, aga soojadel öödel oli selle ja üle tänava töötava Kivi baari kundesid täis terve Rüütli tänav ja neid jagus ka kõrvaltänavaile.

«Ka ettevõtlusosakond peab võtma seisukoha, kas nende letipikendusstiil üldse on teiste suhtes aus või ei ole. Kui võtame investeeringu tasuvuse, siis linn seda väliala lubades laseb tekkida ebavõrdsel konkurentsil, teistel on ärisse tunduvalt rohkem investeeritud, aga kasumid on raskemad tulema,» kirjeldas Kaunissaare.

Möku ja Kivi puhul on välja pakutud ja põhimõtteliselt heaks kiidetud, et tänava keskel piiratakse köite või torudega nelja meetri laiune ala, kus baaride kliendid võivad rüübet nautida. «Piiratud alas on tegevus legaalne, väljaspool seda mitte,» sõnas Kaunissaare.

Tartu ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blumenau sõnul on probleem kõnealuses kohas ikka rahvamassis ja kellaajas. «Ei ole ka teised Rüütli tänava ettevõtted nõus, et see melu käib seal öö läbi,» ütles ta. «Näiteks hotelli London on häirinud, aga ka teisi seal.»

Blumenau hinnangul jääb baari väliala piiramisest väheks, vaja oleks ka turvamehi.

«On mitmeid võimalusi, näiteks piirata kellaajaliselt, seda tuleb arutada. Aga mitte ettevõtte tööaega, vaid välja müümist,» ütles ta. «Milline see otsus tuleb, alles uurime. Me peame suhtuma kõikidesse ettevõtetesse võrdselt. Võibolla tulebki panna kõigile välikohvikutele üks sulgemise aeg – kell 23 või 24.»

Mökul omad soovid

Möku üks omanikke Veiko Raime ütles, et nemad eelistavad selgelt piiritletud välikohvikuala, kus neil oleks klientide suhtes ka sõnaõigus. «Kui saame mingi piirkonna välikohvikuks, siis saame rääkida nende inimestega,» lausus ta.

Kellaajalist piiramist ja välimüügi lõpetamist näiteks kell 23 ei pidanud Raime heaks mõtteks. «Kui välikohvik lõpetatakse enne inimeste tegelikku kogunemisaega, pole küll võimalik turvalisust tagada, siis meil ei ole enam autoriteeti. See võib olla range ja ahvatlev, aga ei toimi,» sõnas ta.

Raime hindas eelmise aasta kogemuse järgi, et kui baari väliala pole selgelt piiritletud, on neil keeruline ja politseil raske korda hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles