Siinus ja tangens ühinevad kunstiks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Kuusi selja taga Atlantise konverentsisaalis on tema teos «II.04». Kokku on selles saalis ja restorani seintel tema pilte 18. Vaadata saab neid märtsis ja aprillis.
Artur Kuusi selja taga Atlantise konverentsisaalis on tema teos «II.04». Kokku on selles saalis ja restorani seintel tema pilte 18. Vaadata saab neid märtsis ja aprillis. Foto: Margus Ansu

Artur Kuus ehk Tuur ehk A6 on näide kunstnikust, kes oskab ristata oma reaalteaduslikud oskused pallasliku maalikoolitusega nii, et sünnivad nüüdisaegse vormiga imetlusväärsed kunstiteosed.

Füüsika- ja biomeditsiiniteh­nikaalase haridusega Tuur jättis oma eriala ja õppis iseseisvalt selgeks meedia- ja reklaamidisaini.

Kunsti külgetõmme oli aga nii suur, et aastail 2006–2009 õppis ta Konrad Mägi ateljee stuudios pallasliku kunstinägemisega Heldur Viirese käe all maalimist.

Tuuri veebilehel makett.ee võib praegugi näha akte, portreid ja natüürmorte. Veel rohkem on aga kummalisi abstraktseid pilte. Nende loomisel on ta võtnud appi arvuti ja matemaatilised funktsioonid.

Kunst ja matemaatika

Ta ühendab siinuseid ja tangenseid ning palju muid, karmimaid funktsioone arvutis sel kombel, et neid saab välja trükkida kui vaateid omalaadsesse maailma. Võibolla ei olegi see kunst, vaid on hoopis mingi graafiliselt avalduv matemaatiline trikk?

Konrad Mägi ateljee stuudio juhataja Indrek Hirve arvates see ei ole siiski see, mis esmapilgul paistab.

«See ei ole ühe füüsiku katsetus kunstivallas, mehaaniline trükk tuimal materjalil,» ütles ta. «Materjal ja masina vahendus on pandud siin Arturi tihedat kooli ja tundlikku kätt varjama. Autori tagasihoidlik natuur on otsinud tehnikas võimalust ennast asjatundmatu või pealiskaudse vaataja eest ära peita.»

Maalikool ja metall

Näitusele pandud pildid on Hirve sõnul tegelikult sügavamad: neil on taga kogu euroopalik maalikultuur.

Heldur Viires õpetab värvi ja pintslit kasutama. Mil moel on siis tunda Kuusi metalselt helkivates piltides Viirese maalikooli?

«Vaata, see metallplaat, millele ta oma pilte trükib, on sinakashall, trükib aga sooja tooniga, mingi kollase või punasega,» selgitas Hirv. «Nüüd on nii, et need kohad, kus värv on paks, on nagu mõni puidust või nahast ese päikesevalguses, õhukese värviga kohad jälle on nagu vari, selline õhuline ja kergelt värelev vari, täpselt nagu Heldur õpetab, eks ole.»

Näitus «Kolm seeriat» avatakse Atlantises täna kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles