Miks saeti haiglate juures maha hulk puid?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raietööd Puusepa tänaval haiglahoonete juures.
Raietööd Puusepa tänaval haiglahoonete juures. Foto: Margus Ansu

Miks on Maarjamõisa Puusepa tänava haiglahoonete juures maha saetud hulk puid?

Vastab Tartu linna dendroloog Kaire Zimmer:

Dendroloog on andnud dendroloogilise hinnangu ja vastavalt sellele andsin raieloa. Raie on ka pargialal, kust võetaks maha väheväärtuslikke puid. Ette on nähtud uute puude istutamine.

Maha on võetud ka terveid puid.

Mõnikord tingivad seda ehitustööd. Kui kusagilt peab trass minema ja juurdepääs olema, siis vahel – kui pole väga väärtuslik haljastus – lähevad need raie alla.

Kas midagi jääb alles ka?

Jaa, loomulikult.

Palju puid maha võetakse?

Olen kontorist väljas, ei saa vastata sellele küsimusele. Aga kinnistu omanik oskab töödest palju paremini rääkida, temal on nii raieluba kui -plaanid.

Kes puid hindas?

Hindaja oli Aino Aaspõllu, dendroloogiaseltsi president.

Vastab TÜ kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael:

Kliinikum palus anda arboristil hinnangu Puusepa 6 ees ning taga kasvavate puude olukorrale. Arboristi hinnangul on paljude seal piirkonnas kasvavate puude tervis halb ning arboristi viidatud puud tuleb langetada, et need tugeva tuulega ei murduks.

Kaugelt kõik puud ei ole kehva tervisega. Linna arborist väitis, et mõned võetakse maha ka seepärast, et jäävad ehitusel ette.

Rekonstrueerimise tõttu puid ei langetata – maja mõõtmed ei muutu.

Langetatakse vanad puud, mille arboristid on projekti märkinud kui perspektiivitud või väheväärtuslikud.

Palju puid maha võetakse?

Pargiosast 35 puud pluss kolm vahtragruppi. Puusepa 4 suunduva tee äärest kahelt poolt kokku 12 õunapuud. Puusepa 6 hoone juurest kaheksa puud, lisaks kuus kuuske, mis kasvavad reana vahetult piirdeaia kõrval. Puusepa tänava äärest kümme hobukastanit ja kaks kuldkaske.

Puusepa 2 poolne madal lumemarjahekk juuritakse välja.

Kui palju asemele istutatakse ja millal?

Projektis on ette nähtud istutada üks lehtpuude rühm hoone ette. Pargiosas kaks okaspuude rühma – Jaapani nulud – ja üks harilik pihlakas. Puusepa tänava äärse puuderea asemele on plaanis istutada pärnad. Õunapuud Puusepa 4 hoone juurde viiva tee ääres asendatakse uute õunapuudega.

Hoonetiibade tasakaalustamiseks tulevad Puusepa 6 hoone parema tiiva ette lehtpuud, sisehoovi põõsarühmad.

Haljastus taastatakse järgmisel kevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles