Põlvamaa küla kohal undab kaitseväe radar

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põlvamaale Valgjärve külla on kõrge künka otsa tekkinud justkui väike sõjaväeosa. Lähenevaid ajakirjanikke kõnetab karmiilmeline automaadiga relvastatud mees, kes küsib isikut tõendavat dokumenti.

Tegemist on järjekordse õhuseiredivisjoni õppusega, teatab radarijaama ülem, kes oma nime avaldamisest keeldub, selgituseks. «Valmistume kevadtormiks,» lisab ta vaid. Taolisi õppusi korraldab õhudivisjon tema sõnul kaks korda aastas. Kus oli eelmine õppus ning kus tuleb järgmine, on samuti salastatud.

Rutiinne harjutus

Küsimuse peale, millist õhuliiklust radar näitab, kinnitab mees, et tsiviillende on näha, sõjaväelise lennuliikluse kohta pole tal aga õigust informatsiooni avaldada. Seadme tööraadiuseks kinnitab mees 400 kilomeetrit. Niisiis «näeb» masin tegelikult ka Peipsi taha.

«Ei vasta!» sõnab mees nii küsimuse peale, kas nende ilmumine Valgjärvele on seotud Krimmi sündmustega. Samasugune vastus kõlab kui pärida, kui kiiresti on võimalik linnak uuesti kokku pakkida ning teise kohta sõita. Täpsustavat teavet ei õnnestu pinnida ka teiste objektide kohta linnakus, mis kumavad läbi kamuflaažkanga. «Radariposti toetav lüli,» ütleb mees vaid.

Kaitseväe peastaabi teavitusosakonna ülem kaptenmajor Ingrid Mühling rääkis, et õhuväe radar liikus Valgjärve piirkonda nädalavahetusel. Tema sõnul on tegemist rutiinse harjutusega, et testida mobiilse radari liigutamist erinevate kohtade vahel. Nimelt on radarpostile ette nähtud vähemalt kaks väljasõiduharjutust aastas ning Valgjärve on üks neist kohtadest, kuhu saab seda ümber paigutada.

Valmistumine suurõppuseks

«Käimasolev ümberpaiknemine on ettevalmistuseks kevadisele suurõppusele Kevadtorm, kus õhuväe üksused samuti osalevad ja mis toimub sel aastal Lõuna-Eestis.»

Prantsusmaal toodetud kolmedimensiooniline keskmaaradar Thales Ground Master 403 on võimeline õhusõidukeid avastama kuni 470 kilomeetri kauguselt ja kuni 30 kilomeetri kõrguselt õhust. Masin tuuakse uuesti Lõuna-Eestisse Kevadtormi ajal maikuus. «Täpselt samas kohas ta järgmine kord enam paiknema ei hakka,» kinnitas Mühling.

Praeguses asukohas Valgjärvel on radar maaomaniku loal. Kuna tegemist on mobiilse süsteemiga, saab radari vajadusel tunni ajaga oma alalisest asukohast minema toimetada ja uues kohas töökorda seada.

Kaitsevägi korraldab Kevadtormi õppuse sel aastal Lõuna-Eestis, Valga, Põlva ja Tartumaal 5. - 23. maini. Selle aasta Kevadtorm on läbi aastate suurim - õppusel osaleb kokku ligi 6000 kaitseväelast Eestist ja liitlasriikidest, samuti kaitseliitlased ja reservväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles