Puhja püüab säilitada ebaseaduslikku paadikanalit

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paadikanal pole veel jõega ühendatud. Volikogu esimehe arvates oleks seal paate vette lasta ohutum. Keskkonnaameti hinnangul kannab aga jõgi väliskurvi kaevatud kanali peagi setteid täis.
Paadikanal pole veel jõega ühendatud. Volikogu esimehe arvates oleks seal paate vette lasta ohutum. Keskkonnaameti hinnangul kannab aga jõgi väliskurvi kaevatud kanali peagi setteid täis. Foto: Margus Ansu

Selle asemel, et mullu sügisel Rekule ebaseaduslikult rajatud paadikanal kinni ajada, on Puhja vald valinud kallima ja aeganõudvama tee ning soovib rajatise seadustada.

Mullu novembris sõitis Reku slipi juurde Emajõe äärde ekskavaator ning asus kalda ääres kaevama. Valmis ristküliku kujuline tiik, mis on kavas tulevikus ühendada jõega. Samuti valati tiigi kaldale betoonist paatide vettelaskmiskoht ehk slipp.

Keskkonnainspektsioon sai juhtunust teada ning peatas töö. Kaevajal polnud mingit luba töötada 50 meetri laiuses jõe kaldakaitsevööndis. Tegevusel puudus ka igasugune kooskõla alles menetluses olnud detailplaneeringuga.

Väärteomenetlus kestab

Väärteomenetlus käib ning see lõpeb tõenäoliselt süüdlase kindlakstegemise ning tema karistamisega, nentis Puhja vallavolikogu esimees Vahur Jaakma. Tema sõnul ei teadnud vald kaevamisest ning ta nimetas jõe ääres tehtut äraspidiseks kodanikualgatuseks. Vald vähemalt dokumentides neid töid kooskõlastanud ei ole.

Keskkonnainspektsiooni hinnangul tuleb valmis kaevatud kanal kas kinni ajada või seadustada. Möödunud kolmapäeval koos istunud Puhja vallavolikogu otsustas mõista hukka ebaseadusliku tegevuse Reku sildumisalal, ent taotleb siiski ehituskeeluvööndi vähendamist, et paadikanal legaliseerida.

Keskkonnainspektsiooni juhtivinspektor Jane Türbsal-Trolla märkis, et väärteomenetlus kestab ning selle käigus on üle kuulatud arvukalt inimesi. Samas käib ka haldusmenetlus, mille kaugem eesmärk on kanali tuleviku selgitamine. Seadustamine ei pruugi olla otseselt vale, kuid seda otsustab juba keskkonnaamet, selgitas Türbsal-Trolla.

«Reku tegelikel kasutajatel on veendumus, et seda kanalit on tarvis ning just ohutuse pärast,» ütles Jaakma. Praegune paatide vettelaskmiskoht asub tõepoolest jõe väliskurvis.

Töödega tahaks vald jätkata nii pea kui võimalik. Et aga detailplaneeringu menetlus, projekti muutmine ja eelkõige ehituskeeluvööndi vähendamise menetlus võtavad aega, möödub ilmselt kuid, enne kui ekskavaator hakkab Rekul taas mürisema.

Luba ei pruugi tulla

Keskkonnaameti looduskaitse juhtivspetsialist Kaili

Viilma avaldas arvamust, et Puhja vald on käitunud selles asjas algusest peale üsna ebamõistlikult. «Selle asemel, et ajada väikese summa eest ebaseaduslik kanal kinni ning jätkata tööd vastu võetud detailplaneeringu alusel, valis vald kallima ja aeganõudvama tee.»

Keskkonnaameti ametlik seisukoht on, et kanal tuleks kinni ajada, selgitas Viilma ka volikogu ees. Samuti tutvustas ta, milliseid protsesse tuleb vallal läbida, et kanal saaks lõpuks seaduslikuks. Ühtlasi märkis ta, et keskkonnaameti peadirektor ei pruugi keeluvööndi vähendamisega nõustuda, sest vastu võetud detailplaneering on keskkonnale sobivam. Liiatigi asub uus kanal jõe väliskurvis kiire vooluga kohas ning tõenäoliselt kannab jõgi selle kiiresti setteid täis.

Ka kummutas Viilma volikogu esimehe jutu, et vallavõim ei teadnud kaevamisest Rekul. «Volikogu liikmed olid kaevamisest teadlikud ja sellega seotud,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles