Kredexi abi sünnitas gaselli

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainis Rebase (paremal) ja Tanel Terepingi firma Auricu viimaste valminud renoveerimistööde seas on Luunja aleviku kortermaja Uus 5 (fotol taustal) ning Uus 2 maja, mille katusel mehed istuvad.
Rainis Rebase (paremal) ja Tanel Terepingi firma Auricu viimaste valminud renoveerimistööde seas on Luunja aleviku kortermaja Uus 5 (fotol taustal) ning Uus 2 maja, mille katusel mehed istuvad. Foto: Kristjan Teedema

Kuus aastat tagasi ühemehefirmana köögimööbli kokkupanekuga alustanud Auricu tabas 2009. aastal ära Kredexi toetusrahade soone ning kasvas enam kui poolesajale ehitajale tööd andvaks gaselliks Äripäeva edukate edetabelis.

Ehkki mullu katkestas lapsepõlvesõpradele Rainis Rebasele ja Tanel Terepingile kuuluv OÜ Auricu muinasjutuliste käibe- ja kasumikasvude rea, näevad omanikud 2014. aastast tulemas taas uut tõusu. Ühtlasi on Rebasel ja Terepingil kindel plaan kinnitada kanda Tallinnaski.

«Elamute renoveerimise valdkond on endiselt perspektiivne, kuigi konkurents tiheneb,» rääkis Tereping. «Sellele turule tuleb suuremaid ehitusfirmasid, sest suuri riigi tellitavaid objekte on hakanud väheks jääma.»

2010. aastal 222 000 eurot käivet ning 5700 eurot kasumit teeninud Auricu lõpetas 2011. aasta 912 000-eurose käibe ja 72 000-eurose kasumiga. 2012. aasta tõi firmale juba enam kui 3,5 miljoni eurose käibe ning 446 000 eurot kasumit.

2013. aasta tulemused pole äriregistris veel avalikud, kuid omanike kinnitusel jäid need tunamullusega ligilähedaselt samasse järku.

Tänavu jälle tõus

«2014. aasta tuleb ilmselt ilusam kui kaks eelmist aastat, palju 2013. aastal alustatud objekte tulid otsaga tänavusse aastasse,» märkis Tanel Tereping.

Praeguseks on Auricu ehitanud energiasäästlikumaks ligi sada maja, neist enamik on mitmekümne korteriga korrusmajad. Peamiselt on paigaldatud uut soojustust, vahetatud aknaid, uksi ja katuseid ning ehitatud uusi ventilatsioonisüsteeme Tartu linnas ja linnaümbruses.

Rainis Rebase sõnul oleks Auricu ilmselt juba tükk aega uuendanud elamuid kaugemalgi, kui jätkuks tööjõudu. Tallinnasse plaanivad Rebane ja Tereping Auricu kontori rajada ning paar ehitusbrigaadi värvata juba tänavu.

Rebane ja Tereping tunnistavad, et Auricu võlgneb suure tänu oma eduloos riigi sihtasutusele Kredex, mis annab korteriühistuile kuni 35-protsendist rekonstrueerimistoetust ning pikaajalist madala intressiga renoveerimislaenu.

«Aga ju me teeks seda tööd ka siis, kui Kredex toetusi ei maksaks,» arvas Tereping. «Ühistud jätkasid renoveerimisi ka siis, kui Kredex vahepeal toetust ei maksnud. Maju, mille energiakaod on suured, on meil ikkagi veel väga palju.»

Pahandus klatiti

Mullu sattusid Tereping ja Rebane Luunjas pahandusse, kui selgus, et kahe sealse kortermaja, Uus tänav 2 ja 5, renoveerimisel eiras Auricu kooskõlastatud ehitusprojekti.

Majade omanikujärelevalvet tegema palgatud ehitusinsener Jüri Org rääkis Tartu Postimehele, et Rebane ja Tereping klattisid pahanduse ära ning tegid vildakalt tehtud tööd Auricu kulu ja kirjadega ning projekti järgides ringi.

«Olen näinud ehitusjärelevalvet tehes ja ka tellijaid esindades nii mõndagi ja võin öelda: kümnest firmast üheksa oleks sellises olukorras minema jalutanud ja hakanud kohtus vaidlema,» rääkis Org. «Nende suhtumine oli õige, au ja kiitus. Kui läheb vussi, tuleb põhjus selgeks teha ja tagajärgedega tegelda.»


OÜ Auricu tulemused

• Käive oli 2010. aastal 222 671 eurot, 2011. aastal 912 616 eurot ning 2012. aastal 3 536 761 eurot.

• Kasum oli 2010. aastal 5717 eurot, 2011. aastal 72 561 eurot ning 2012. aastal 446 517 eurot.

Allikas: Krediidiinfo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles