Lähte kooli halva õhu saladuse lahendus viibib

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks ebameeldiva lõhna käes kannatanud klasse, 2.a klass, õpib algklasside maja ruumis 202 (pildil).
Üks ebameeldiva lõhna käes kannatanud klasse, 2.a klass, õpib algklasside maja ruumis 202 (pildil). Foto: Margus Ansu

Lähte kooli algklassimaja viletsa õhu põhjus jääb saladuseks veel mitmeks kuuks, sest Tallinna tehnikaülikooli materjaliuuringute õppetool ei saa spetsialisti haiguse tõttu lähiajal ekspertiisi alustada.

Tartu vallavanem Aivar Soop avaldas kaks kuud tagasi lootust, et tehnikaülikooli ekspertiis on võimalik Lähte ühisgümnaasiumis ära teha jaanuari lõpuks.

Eile nentis Soop, et tõenäoliselt ei saa ekspertiisi alustada enne aprilli, sest materjaliuuringute õppetooli juht on pikalt haiguslehel.

«Seal on parimad professionaalid, sealt saame kõige täielikumad andmed,» oli Soop jätkuvalt veendunud. «Ootame, kuni nad tulla saavad ja teevad selle uuringu ära. Meil pole mõtet otsida mingit poolikut lahendust, vaid püüda ikkagi maksimumi.»

Mõõtmismeetod täienes

Lähte gümnaasiumi algklassimaja ehitus lõppes 2012. aasta aprillis, algklassid paigutas kool sinna mullu septembris. Sellest ajast peale on paljud lapsed kurtnud ebameeldiva lõhna ja peavalude üle, olnud uimased ja nohused.

Terviseamet on korraldanud Lähte gümnaasiumi algklasside majas viie kuuga kaheksa proovivõttu: seitse õhust ja ühe põrandakattest. Üleeile mõõtis terviseamet teist korda 2-etüül-1-heksanooli sisaldust õhus.

Ameti juhtivinspektor Jelena Laarin ütles, et tulemused selguvad laboris ilmselt järgmisel nädalal. Ta märkis, et sel korral muutis terviseamet veidi mõõtmismeetodit: 11. detsembril kestis mõõtmine tunni, tunaeile kolm tundi.

Kordusmõõtmise tulemus peaks olema täpsem, sest mõõteriista läbinud õhu kogus oli suurem, sõnas juhtivinspektor.

Laarin selgitas, et 2-etüül-1-heksanool on tugevalõhnaline alkohol, mille sisaldus sissehingatavas õhus pole Eestis normeeritud, aga ka mitte Lääne-Euroopa maades.

Laarini sõnul ei saa seetõttu ühegi mõõdetava väärtuse juures väita, et sealtpeale on selle ühendi sissehingamine tervisele ohtlik. Küsimus on lihtsalt häirivuses.

Jelena Laarin nentis, et on Lähte algklassimaja väisates tundnud tõepoolest ka ise häirivat lõhna, mis võiks olla loomulik alles äsja valminud ehitise puhul, kuid mitte hoones, kus ehitustööd lõppesid juba ligi kaks aastat tagasi.

«Kuna see asi tõesti venib, oleme teinud vallale ettepaneku kaasata tehnilist ekspertiisi tegema tehnilise järelevalve ameti,» lisas Laarin.

Peavalusid ikka on

Lähte ühisgümnaasiumi direktor Üllar Loks ütles, et kool teeb esialgu seda, mida teha saab: õhutab klassiruume nii sageli kui võimalik.

«Peavalu aeg-ajalt ikka mõnel on, aga lapsed ei suuda ju öelda, millest see on,» rääkis direktor. «Mõni võib end halvasti tunda ilma pärast, mõni algava haiguse pärast. Mõni, kui teisel päeval küsida, ütleb, et enam pole häda midagi. Iga asja koolimaja lõhnaga seostada ei oska.»

Loks lisas, et lähiajal käivad kõik algklasside maja töötajad töötervishoiuarsti juures kontrollis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles