Joobes juhtimise puhul karmistab karistust kriminaalne minevik

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lõuna ringkonnaprokuratuur saatis kohtu ette kaks meest vanuses 22 ja 31, keda süüdistatakse mootorsõiduki juhtimises joobeseisundis. Kohus karistas ühte meest reaalse vangistusega, teist üldkasuliku töö ja auto konfiskeerimisega.

Tartu kohtumaja teatel tunnistas maakohus 13. jaanuaril kokkuleppemenetlusega süüdi Kaur Kooli (22), kes vastavalt süüdistusele juhtis mootorsõidukit olles ise alkoholijoobes. Kohus mõistis talle kuue kuu pikkuse vangistuse. Koos talle varasema kohtuotsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma kokku 10 kuu ja 28 päeva pikkuse vangistuse.

Vangistus asendati aga 656 tunni üldkasuliku tööga, mille tegemise ajal peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Eelvangistuses on Kooli reaalselt ära kandnud kaks päeva.

Lisakaristusena võeti Koolilt ära mootorsõiduki juhtimise õigus üheks aastaks. Lisaks konfiskeeriti Koolilt kuriteo toimepanemise vahendina talle kuuluv auto BMW 530. Menetluskulude katteks tuleb tal tasuda kokku 374,25 eurot.

Süüdistuse kohaselt juhtis Kool selle aasta 12. jaanuari öösel sõiduautot BMW 530. Politsei peatas sõiduki Tartus Jaama tänaval.

Süüdistatav on varasemalt kriminaalkorras karistatud samalaadse kuriteo eest. «Elu näitab, et varem määratud karistus ei olnud selle isiku puhul mõjuv,» leidis kriminaalmenetlust juhtinud prokuröri abi Allar Nisu. See oli tema selgituse järgi ka aluseks, miks ta taotles kohtus põhikaristusele lisanduvat mõjutusvahendit ehk auto konfiskeerimist.

Kooli suhtes tehtud kohtuotsus on praeguseks jõustunud.

13. veebruaril tunnistas Tartu maakohus Viktor Säraku (31) lühimenetluses süüdi mootorsõiduki juhtimises alkoholijoobes olles ning mõistis talle ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Kuna kriminaalasi lahenes lühimenetluses, vähendati talle mõistetud karistust kriminaalmenetluse seadustikust tulenevalt ühe kolmandiku võrra. Seega peab Särak kandma üheaastase vangistuse. Menetluskulude katteks peab Särak tasuma kokku 374,25 eurot.

Särak on eelnevalt kriminaalkorras karistatud kaheksal korral.

Süüdistuse kohaselt juhtis alkoholijoobes Särak selle aasta 12. veebruari hilisõhtul sõiduautot BMW 318. Sõiduk peatati Tartu-Räpina-Värska maantee 10. kilomeetril.

Süüdistatav on varasemalt kaheksal korral kriminaalkorras karistatud, sealhulgas ka samalaadse kuriteo toimepanemise eest. Viimati vabanes ta vanglast eelmise aasta novembris.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et tund aega enne sõidu alustamist jõi mees viina. Pärast seda istus ta oma tuttavale kuuluva sõiduki rooli. «Kui inimese käitumine ja teod on jätkuvalt ohtlikud enda ja teiste jaoks, siis prokuratuuri jaoks on see alus nõuda kohtusaalis järjekordset reaalset vangistust,» sõnas kriminaalmenetlust juhtinud prokuröri abi Jüri Vissak pressiesindaja vahendusel.

Mees võeti kohtusaalis vahi alla. Otsus on praegu veel jõustumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles