Õpilaste toitja taunib topeltmaksu

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidutorn on juba ligi 12 aastat olnud toitlustaja Treffneri gümnaasiumis. Kooli köögis toimetab peakokk Heli Põder.
Toidutorn on juba ligi 12 aastat olnud toitlustaja Treffneri gümnaasiumis. Kooli köögis toimetab peakokk Heli Põder. Foto: Kristjan Teedema

Kolme Tartu kooli õpilasi toitlustav AS Toidutorn soovib linnavalitsuselt muudatust kommunaalarvete esitamise korras, väites, et maksab muidu aastas ligi 4000 eurot käibemaksu ülearu.

Miina Härma ja Hugo Treffneri gümnaasiumile ning vene lütseumile koolitoitu valmistava Toidutorni juhataja Jaanus Pullese sõnul maksab firma elektri, vee ning koolimajade köökide ja söögisaalide kütte eest topeltkäibemaksu.

«Miina Härma gümnaasiumis oli meie lisakulu eelmisel kalendriaastal 1350 eurot,» kinnitas Pulles. «Topeltmaksustamisega tekitatud kahju võrdub klassitäiele õpilastele kuluva toidutooraine maksumusega peaaegu terve poolaasta jooksul.»

Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgensoni kinnitusel lähtub linn käibemaksuseadusest ja topeltmaksustamist tema hinnangul tekitanud pole.

Jürgenson lisas, et kehtiv kommunaalarvete esitamise kord on kehtinud aastaid ega ole saanud tulla Toidutornile halva üllatusena. Nii mullu kui tunamullu toitlustushangetel osaledes pidid toitlustajale kõik kaasnevad tingimused olema Jürgensoni arvates teada.

Härma ja vene kooli toitlustaja on Toidutorn 2012. aasta sügisest, Treffneri koolis aga juba 2002. aastast.

Osa maksu arvestamata

Koolides tegutsevailt toitlustusfirmadelt küsib Tartu linnavalitsus raha kasutatud vee ja elektri eest vastavalt veemõõtja ja elektriarvesti näitudele ning kütte eest kasutatavate ruumide suuruse järgi. Arveid ei esita Tartu linnavalitsus aga enda, vaid koolide nimel, mis on linna allasutused.

Pullese väitel tekib sellest topeltmaksustamine, sest Tartu linnavalitsus ja Toidutorn on käibemaksukohuslased, koolid aga mitte. Arvetel on märgitud käibemaksu suuruseks null, kuid Toidutorn maksab täie rauaga nii elektri, vee kui sooja pealt arvestatava käibemaksu.

Pullese arvates tuleks lahutada koolilõuna käibemaksust nn sisendkäibemaksu summa: sisseostetava leiva, kapsa-kartuli ning veoteenuse eest tasutud käibemaks, samuti kommunaalkulude käibemaks. Viimane praegu arvesse ei lähe.

«Kui linn müüks näiteks elektri meile otse, oleks kõik korras, aga ta müüb selle edasi kooli nimel. Selle koha peal tekibki moonutus,» ütles Pulles. «Ma arvan, et valdkonna hoidja (linnavarade osakond – toim) pole vaadanud tervikpilti.»

Kunnar Jürgensoni selgitusel esitab linn toitlustajaile arved koolide nimel, sest kooli igapäevase majandamise eest vastutab linnavara eeskirja järgi iga kool ise. See tähendab näiteks nii arvestinäitude võtmist kui ka hilisemat arvete kontrolli enne nende tasumist.

Jürgenson nentis, et kuna koolidel endil raamatupidajaid pole, käib arvete koostamine ning hilisem ülekannete tegemine linnavalitsuse raamatupidamisteenistuse kaudu.

«Tartu linna koolid, kellel on eraldi registrikoodid, on sõlminud ka kommunaalteenuste ostmiseks lepingud enda nimel,» märkis Jürgenson.

Pool kartulit juurde

Jaanus Pulles ei mõista, miks kommunaalarveid ei võiks siiski hakata väljastama linnavalitsuse nimel. Tema hinnangul ei saaks sellest mitte mingit kahju ei linn, kool ega õpilased. Riik saaks vähem käibemaksu, aga mitte vähem, kui on seadusega ette nähtud, rõhutas Pulles.

«Õpilaste jaoks oleks praegusega võrreldes vahe selles, et piltlikult öeldes saaks igasse praesse pool kartulit juurde.»

Kümnes Tartu koolis toitlustava Baltic Restaurants Estonia turundusjuht Ruth Laidvee arveldamise korras probleemi ei näinud ning ütles, et sama süsteemi järgi esitavad kommunaalarveid teisedki omavalitsused.

Koolilõuna hind võib tõusta

Toidutorni juht Jaanus Pulles leiab, et selle aasta sügisest on koolitoidule uute hindade kehtestamine vältimatu. Vastasel korral pole varsti võimalik lastel kõhtu täis saada.

1.–4. klassi praegune lõunasöögi hind 1,10 eurot on kehtinud 2012. aasta augustist, 5.–9. klassi toidu hind 1,36 samast ajast. Gümnaasiumiastmes on lõunasöögi hind 1,36 kehtinud juba kuus aastat.

«Kevadel on õige aeg sel teemal läbi rääkida,» leidis Pulles.

Algklassitoidu uus hind võiks Pullese hinnangul olla 1 euro ja 30 senti. 5.–9. klassi ning gümnaasiumiastme lõunasöögi hinna peaks eraldi otsustama, sest pole loogiline, et 5. ja 12. klassi õpilase toidukulu arvatakse olevat sama suur, leidis Pulles.

Põhikoolitoidu uueks hinnaks pakkus Pulles 1,60 eurot ning gümnaasiumitoidu hinnaks 1,90 eurot.

Tartu suurim koolitoidu pakkuja Baltic Restaurants Estonia teatas, et saab praeguste hindadega hakkama.

«Kui kasvavad tooraine või tööjõu kulud või kommunaalkulud, eks siis tuleb teha uued kalkulatsioonid ja uued läbirääkimised,» lisas firma turundusjuht Ruth Laidvee.

Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer ütles, et kooli juhtkond kavatseb koolitoidu hinna teema tõstatada kevadel kooli hoolekogus.

«Küsimusele, kas hind on piisav, üheselt vastata ei saagi, sest eks gümnaasiumipoisi kõht ole kogu aeg tühi,» arutles Ojaveer.

Ta märkis, et Treffneri koolis kehtib praegugi erihind, 1,80 eurot, tavalisest suuremale nn poistepraele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles