Skandaalne aktifoto tekitas oksjonil suurt pinget

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berit Renseri «Nimetu» oli Volgas katmata vaid oksjonitööde näituse esimesel päeval ja oksjoniõhtul.
Berit Renseri «Nimetu» oli Volgas katmata vaid oksjonitööde näituse esimesel päeval ja oksjoniõhtul. Foto: Lauri Kulpsoo

Neljapäeva õhtul läks Volga restoranis Tartu noore kunsti kevadoksjonil «Akt!» enampakkumisele 14 tööd, millest vaid neli ei leidnud endale ostujõulist kunstihuvilist.


Kõige kallimaks ostetud teoseks kujunes oksjonit juhtinud kunstikoguja Georg Poslawski ergutusel õlimaal «Laavaõied», mille autor Kristina Viin lõpetab tänavu Tartu Kõrgema Kunstikooli. Tema töö eest käis abielupaar Laila ja Taavi Talunik välja 3000 krooni.

Kõige pingelisema pakkumise tekitas Tartu Ülikooli semiootika ja etnoloogia magistrandi Berit Renseri digiprinditehnikas foto «Nimetu», mis omandas skandaalse kuulsuse, sest oli oksjonitööde näitusel Volgas alates 6. maist oma siivutuse tõttu tumeda riidega kaetud. Lõpuks jäi peale Dagmar Lambi pakutud 1600 krooni.

Kunstnik Martiini kolmeosalise assamblaaži «Fragmente loomemajanduse mudelist ehk Täditabel 1–3» omandas 1300 krooni eest Berk Vaher kavatsusega kinkida see Tartu loomemajanduskeskusele.

Oksjonitööde näituse kuraatori Kiwa sõnul esindasid oksjonile valitud tööd Tartu noore kunsti laiahaardelist loomust ja erinevaid palgeid. Teist korda toimunud Tartu noore kunsti näituse ja oksjoni eesmärk on elavdada kohalikku kunstiturgu, tuua areenile uusi kunstnikke ja anda juba alustanud loojatele professionaalset abi oma teoste müümisel.

Oksjoni patroon, kultuuriminister Laine Jänes ei saanud pakkumisel osaleda, sest tal tuli viibida rahvusooperis helilooja Eino Tambergi juubeli tähistamisel. Tema läkituse luges ette Kiwa.

«Usun, et nõustute minuga – Tartu noored kunstnikud on asunud hoogsalt omale nime tegema,» kirjutas minister. «Tänasel oksjonil olevad aktid on juba avalikkust õrritanud, need on kaasa toonud meediakära ja tõstnud Tartu noorte kunstnike loomingu laiema tähelepanu alla. Ka see, kuidas pidada vastu avalikkuse tähelepanu all olemise tulevärgis, on kunstnikule hea tuleproov.»

Oksjoni üks korraldajaid, Tartu loomemajanduskeskuse juhatuse liige Raul Oreškin märkis, et on tulemusega rahul. «14 tööst müüdi 10. See on võrreldes eelmise oksjoniga, kus 10 tööst leidis uue omaniku 5, parem tulemus,» märkis ta.

Pärast oksjonit pidasid korraldajad välkkoosoleku, kus nad väljendasid oma innustust oksjonitegevusega jätkata. Uut Tartu noore kunsti oksjonit on oodata juba sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles