Kunstnik keerab elu naljaks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Nessler (48) paneb parajasti väljapanekusse oma maali «Populaarne agronoomia inimkonna hüvanguks». Selle kõrval on Kroonika esikaanega «Kustumatu teadmistejanu» ja all «Näljahädalistega solidaarne mõõganeelaja võtab kerget einet».
Jaanus Nessler (48) paneb parajasti väljapanekusse oma maali «Populaarne agronoomia inimkonna hüvanguks». Selle kõrval on Kroonika esikaanega «Kustumatu teadmistejanu» ja all «Näljahädalistega solidaarne mõõganeelaja võtab kerget einet». Foto: Margus Ansu

Maalikunst ei pea olema alati ja ilmtingimata tõsine ja arusaamatu. Tartlasest kunstnik Jaanus Nessler esindabki sellist suunda, mis peab lugu huumorist. Kas tema teosed alati ja kõikidele vaatajatele naljakad tunduvad, on muidugi iseasi.

Gildi galerii seinale sai teisipäeval näituseks Jaanus Nessleri 17 maali. Kas kõik pildid on naljaka sisuga? «Ei ole,» ütles kunstnik. «Näiteks väga kurb pilt on «Kui loorberid pigistavad».»

Pildil on kellelgi austavat loorberipärga kandval mehel see taim muljunud kuklasse mõlgi.

Igapäevased nõmedused

Tema pildid juhivad tähelepanu igapäevasele nõmedusele ja tühiste asjade ületähtsustamisele, kuid ta on võtnud ette ka raskeid elujuhtumeid ja need naljaks pööranud.

Ühele oma maalile on ta nimeks andnud «Populaarne agronoomia inimkonna hüvanguks». Pildil on kaks profiilis nägu hiiglasliku moonivälja taustal.

Ühel teisel tema maalil, mille loomisel on ta kasutanud segatehnikat, on ajakirja Kroonika esilehekülg. Pildile on maalitud väljend «kustumatu teadmistejanu». Maalil kujutatud kaunitaril on kummaline soeng. «Ma spetsiaalselt ostsin mopi ja sättisin saapa otsas soenguks, et kenam jääks,» selgitas autor.

Teiste maalide hulgas on Gildi galeriis näitusel pilt, mis Nõukogude Eesti ajal rändas algses variandis, sulega joonistatud karikatuurina väga kaugele. «See läks ajakirjast Pikker edasi Odessa ajakirja Fontan,» meenutas kunstnik.

Näituse 17 maalist on osa puidul, osa lõuendil, osa masoniidil, osa vineeril, leidub akrüül- ja õlimaale. Pilte saab väljapanekult osta. «Kes ikka tänapäeval niisama oma lõbuks teha jõuab,» kommenteeris autor.
Praegu vabakutseline kunstnik Jaanus Nessler on olnud ka palgaline kunstnik ja karikaturist, aga samuti restaureerija.

Kunstihariduse alused sai ta Jõhvi kunstikoolist. Muu ametlik haridus kogunes Kohtla-Järve 5. keskkooli matemaatika-füüsika eriklassist, aastatel 1983 ja 1984 Tartu ülikooli keemia-füüsikateaduskonna füüsikaosakonnast ning aastal 1986 põllumajanduse akadeemia maakorralduse erialalt.

Jaanus Nessleri karikatuure on avaldanud mitmed Eesti ning ka piiritagused ajalehed ja ajakirjad. Aastal 2000 ilmus tema karikatuuriraamat «Väike poomisõpik».

Nessler Art Zavood

Paljude personaalnäituste hulgas oli seni viimane mullu Tartu linnaraamatukogus.

Pärast Gildi galerii väljapanekut võib tema loomingut kava kohaselt näha mujalgi ja senisest tihedamalt. «Tahame teha näitust igal pool Eestis, igal kuul,» ütles kunstniku abimees Jaak Metssalu. «Suvel soovib ta panna näituse välja Rostocki linnahallis.»

Asutamisel ja peatsel registreerimisel on Nessler Art Zavood. Metssalu korraldab selle majandusasju. «Mina aitan teda Zavoodi tegemisel, ajan majandusasju,» lisas abimees.


17 maali

• Jaanus Nessleri näitusel «Äraostmatu intellektuaal» Gildi galeriis (Gildi 2, Tartu) on 17 maali, millest paljud on valminud tänavu.

• Näitust saab vaadata 8. märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles