Tartu maratoni kohale kerkib üha suurem küsimärk

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalavahetuse tuul puhastas Võrtsjärve vähesest lumest. Kaader pardakaamera videost.
Nädalavahetuse tuul puhastas Võrtsjärve vähesest lumest. Kaader pardakaamera videost. Foto: Klubi Tartu Maraton

Lumenappuse tõttu otsustas klubi Tartu Maraton sel nädalavahetusel kavas oleva teatemaratoni ja naistesõidu üle viia Ida-Virumaale Pannjärvele. On juba üsna kindel, et ka 16. veebruari Tartu maratoni ei saa korraldada tavapärasel rajal.

Tartu suusamaratoni pearajameister Assar Kütt avaldas arvamust, et traditsioonilisel distantsil Otepäält Elvasse sel talvel rada teha ei õnnestu, sest oodatud lumesadu ei paista mitte kusagilt. «See mõte on juba maha maetud,» lausus ta.

Kütt lisas, et otsuse, kas maraton ikka tuleb ning kus tuleb, langetab maratoniklubi esmaspäeval, 10. veebruaril. Just selleks päevaks prognoosib ilmateenistus ka lumesadu, ent tõenäoliselt ei piisa sellest lumest maratoniraja ettevalmistamiseks.

Tuul puhastas Võrtsjärve

Küti sõnul on klubil kasutada võimas 12-tonnine rajamasin ja muudki masinad. Vajaduse korral saab traktoreid ka Tehvandilt juurde laenata. Kui oleks meetripaksune lumi, jõuaks raja ette valmistada ka 24 tunniga, rääkis Kütt. Paraku on lund nii vähe, et küsimärgi alla on sattunud ka varuvariandina plaanis olnud suusasõit Võrtsjärvel.

Nädalavahetuse tuul pühkis järvelt õhukese lumekirme. Mõni räägib lausa, et tekkinud on Eesti suurim liuväli, kus saab küll suurepäraselt uisutada, aga mitte suusatada. Küti sõnul pole see koht järvel, kust otse plaaniti üle sõita, ehk ala idakaldale jääva Vehendi ja läänekaldal asuva Kivilõppe vahel siiski päris lumevaba. Ent lund on üksnes laiguti ning sinna rada praegu tõmmata ei saa.

Viimati käisid maratoniklubi töötajad Elva ja Otepää vahele jääva raja oludega tutvumas pühapäeval. Lund on metsa vahel paar-kolm sentimeetrit ning rajamasinat pole mõtet käima pannagi.

Võrtsjärve jää on seevastu stardi- ja finišipaigas, mis asub limnoloogiakeskusest umbes kolm kilomeetrit lõunas, kasvanud juba 43 sentimeetri paksuseks. Küti sõnul jää reedel küll ragises, kui suure rajamasinaga sellel sõideti, ent vett jää peale ei tulnud. Raja otse üle järve tõmbamiseks on plaanis kasutada siiski väiksemat masinat.

Maratoniklubi kommunikatsioonijuht Peeter Liik ütles, et klubi on kuni viimase hetkeni valmis korraldama suurüritust siiski traditsioonilisel rajal. «Kui uuel nädalal tekib suure lumesaju võimalus, ei langeta me maratoni toimumise kohta otsust ka veel esmaspäeval,» rääkis ta.

Ilmaennustus siiski optimismi ei sisenda, nentis Liik.

Viis kuni kümme sentimeetrit lund tõenäoliselt siiski sajab ning sellest piisab, et valmistada Võrtsjärvel ette 50 km pikkune ring. Toitlustuspunktid asuvad plaani kohaselt Tondisaarel ja Pähksaarel ning rada kulgeks ümber saarte.

Ka autode parkimisele on juba jõutud mõelda. Läbirääkimised kohalike maaomanikega läksid hästi ning maratoonarid saavad parkida mitme hektari suurusel alal.

Alutagusel lund jätkub

Esmaspäeval teatas maratoniklubi, et Tartu maratoni avatud raja sõit, teatemaraton ja naistesõit on kavas korraldada Ida-Virumaal Pannjärvel Alutaguse puhke- ja spordikeskuses. Keskuse juht Robert Peets kinnitas, et ürituseks valmistatakse ette 42 km pikk võistlusrada. «Umbes 80 protsendi ulatuses on rada võistlussuusaga sõidetav,» märkis Peets. Ülejäänud osas tööd käivad. «Tassime lund juurde.»

Paremas seisus on just keskusest kaugemale jäävad alad, kus lund on ühtlaselt vähemalt paarkümmend sentimeetrit. Kohendamist vajavad suusajäljed stardi- ja finišipaigas.

Suure maratoni korraldamine Alutagusel siiski kõne alla ei tule, nentis Peeter Liik. «Rada ei peaks nii suurt rahvamassi vastu ja selle laius ei vasta Worldloppeti nõuetele,» selgitas Liik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles