Lugeja kiri: metsajärve uputatud tank

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1945. aasta sõjasuvel, mil toimus Tamsaküla tankilahing Kindralimäel, pääses üks viga saanud tank, mille tornimehhanism ei töötanud, lahinguväljalt põgenema. Ta võttis Otepää–Tartu maanteest paari kilomeetri kaugusel suuna Kambja poole.


Möödus Soonbergi talust ning jõudis Virulase küla piirile Sakssilla ning Lemmingjärve äärde.

Minu ema vend, sõjapaos viibiv Kuusiku talu peremees Aleksander Kalpus redutas oma perega just seal. Tema nägi, kuidas tank peatus metsaservas – kütusevaru oli lõpule jõudmas ja Vene sõdurid olid juba Kambja alevikus, nii et edasisõit oli mõttetu.

Tankijuht hüppas välja ja suunas masina Lemmingjärve, väikese veesilmaga kinnikasvanud metsajärve poole. Sinna see tank uppuski.

Kuulnud onult seda juttu, läksin mina, tollal kümneaastane poiss, Unipihast jalgrattaga seda kohta vaatama. Näha oli läbi võsa järve suunas kulgenud tankilindi
jälgi.

Talvel käisime isaga Lemmingjärvel, mõõtsime jääaugust järve sügavust, aga mingit kõva asja latiga ei tabanud. Ehk tunneb keegi tänapäeval huvi uppunud tanki vastu? Kõik asjast teadjad on nüüd manalamehed, mina üksi olengi alles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles