Noorte prassing ajas naabril harja punaseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaama 183 maja elanikud pidid paar päeva kannatama pidutsejate lärmi, kuni mõõt sai täis ja appi kutsuti politsei.
Jaama 183 maja elanikud pidid paar päeva kannatama pidutsejate lärmi, kuni mõõt sai täis ja appi kutsuti politsei. Foto: Kristjan Teedema

Nädalavahetusel tuli politseil kantseldada mitut purjus alaealist, kes häirisid oma hääleka pidutsemisega naabreid.

Ööl vastu pühapäeva kell kolmveerand üks sai Tartu politsei väljakutse Jaama 183 elumajja, kus helistaja sõnul käis juba mitmendat päeva lärmakas pidu.

Tartu Postimehele kinnitati, et muusika kostis üheksanda korruse korterist lausa tänavale.

Kappi peitu

Patrull sõitis kohale ning korteris kohtuti esmalt kolme täisealise mehega vanuses 18–21, kellest üks oli korteri üürnik.

Peopaika üle vaadates ilmnes aga, et peale täisealiste oli seal ka hulk alaealisi poisse ja tüdrukuid. Osa pidutsejaid püüdis end politsei eest kappi peita. Politsei koostas kuuele 15–17 aasta vanusele noorele väärteoprotokolli. Seejärel anti nad üle lapsevanematele.

Kõigest veerand tundi varem tuli politseil tegeleda samalaadse väljakutsega Kõrvekülas. Öörahu häirivast pidutsemisest teatas kell 00.30 ühe kortermaja elanik.

Politsei leidis ühest korterist kolm alkoholijoobes 16-aastast – kaks noormeest ja ühe neiu. Ühiselt tarbiti viina ja vahuveini. Needki lapseohtu purjutajad anti üle vanematele.

Noorsoopolitseinik Kai Alakivi tõdes, et selles vanuses noorte eest peavad vastavalt perekonnaseadusele hoolitsema vanemad. «Veenduge, kuhu teie laps läheb, ja jälgige, et ta tuleks õigeks ajaks koju,» rõhutas Alakivi.

Alkoholiga tutvuse sobitamist liiga varases nooruses tuleb ikka ette, kuid noorsoopolitseiniku sõnul võib noorte pidutsemises näha siiski muutust. Nimelt leiavad nad üha kergemini täiskasvanud tuttavaid, kelle juures pidu pidada ning kes varustavad neid alkoholiga.

Trahvi maksab noor ise

Paljudele vanematele ja noortele mõjub politseiga kokkupuude korralekutsuvalt ning edaspidi püütakse pahandusi vältida. Mõnel juhul käituvad aga noored väga enesehävituslikult ning ka lapsevanemad on käega löönud.

Noorsoopolitseinik meenutas üht neidu, kes leiti hiljuti raskes joobes meelemärkusetult ühe täisealise mehe poolt ning kiirabi aitas teda. Järgmisel ööl oli neidis juba teise mehe juures ning taas nii purjus, et arstidel tuli teda turgutada.

Noortele purjutajatele määrab politsei üldjuhul trahvi 12–40 eurot sõltuvalt nende varasemast käitumisest. Trahvi peab tasuma noor inimene ise, vanemal pole kohustust seda teha, märkis Alakivi.

Kui see ei aita, määrab alaealiste komisjon juba psühholoogilise abi, ühiskondlikult kasuliku töö või mõne muu mõjutusvahendi.

Paha pealt tabatud alaealised viiakse tavaliselt koju või laste turvakodusse. Raskemal juhul paigutatakse nad aga arestimajja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles