Komisjon peab arutama lasteaia kohamaksu tõstmist

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Üks suur ülesanne äsja loodud Tartu lasteaiakomisjoni ees on laste ebavõrdse kohtlemise lõpetamine, sest eralasteaias tuleb koha eest maksta rohkem kui linnalasteaias, kus aga kõigile kohti ei jätku.

Tartu linn on aastaid maadelnud probleemiga, et kõigile lastele ei ole pakkuda lasteaiakohta, kuigi seaduse järgi on see linna kohus.

Praeguseks on aiakohtade defitsiit võidetud, kuid sõimekohti on ikka puudu. Tartu linn aga ei kiirusta uusi lasteaedu ehitama, vaid otsustas lasteaiaprobleemistiku sügavuti läbi analüüsida erikomisjonis, nagu mõne aasta eest asuti ette valmistama koolivõrgureformi, mis viib gümnaasiumide ja põhikoolide lahutamiseni.

Linnavalitsus otsustas erikomisjoni koosseisu kinnitada teisipäeval ja määras selle juhiks haridusvaldkonna abilinnapea Tiia Teppani (RE).

«Lõime lasteaedade ümberkorraldamiseks ja riigile koolieelsete lasteasutuste seaduse täiendamiseks ettepanekuid tegeva töögrupi, mis on väga laiapõhjaline,» selgitas Teppan. «Eemärk on teha muudatusi ka meie enda rahastamise ja lapsevanemate osalustasu maksmise põhimõtetes. See töörühm töötab kahe kuu jooksul läbi probleemistiku, mis puudutab nii meie munitsipaallasteaedade kui ka eralasteaedade võrku, ja tooks linnavalitsusele konkreetsed ettepanekud, kuidas Tartus selle väga mitmetahulise ja keerulise lasteaiakohtade puuduse probleemi lahendamisega edasi liikuda.»

Kogunetakse tuleval nädalal

Komisjon on plaanis esimest korda kokku kutsuda tuleval nädalal.

Komisjoni aseesimeheks nimetatud linnavolinik Tõnu Ints (SDE) ütles, et seni on lasteaiatemaatikas arutatud üksikküsimusi, kuid vaja oleks süsteemsemat lähenemist. Ints märkis ka, et rahvastikuprognoosid näitavad sündide arvu vähenemist lähiaastail ja sestap ei ole õige kiiruga uusi lasteaedu juurde ehitada.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles, et algatus sellise komisjoni loomiseks pärineb linnapea Urmas Kruuselt.

Vastust vajavaid küsimusi on kuhjunud palju.

Tartus on Raave sõnul hästi see, et aiakohtade puudus on koostöös erasektoriga võidetud, sõimekohti napib. Probleem on aga, et teenuse hind erasektoris ja munitsipaallasteaias ei ole võrdne, eralasteaias tuleb maksta rohkem.

Linnalasteaias on kohatasu määr 11 protsenti alampalgast ehk 39,05 eurot, eralasteaias võib küsida 20 protsenti alampalgast ehk 71 eurot.

«Kas see on õiglane?» küsis Raave. «Peab muutma ühelt poolt erahoidude toetusskeemi ja teiselt poolt ei pääse me ka kohamaksu kasvatamisest.»

Teine küsimustering puudutab pisikesi lasteaedu, kus on alla kuue rühma – ühendamine võiks vahest tähendada võitu juhtimiskuludelt.

Edasi on küsimus, kas lasteaedade töökorraldust tuleks muuta nii, et senise skeemi asemel – kaks õpetajat ja üks hoidjatädi rühma kohta – oleks üks õpetaja ja kaks tädi. Praegu on küsimus, kas õpetaja ettevalmistusega inimesele on tööd kogu rühma lahtioleku ajaks.

Muudatuse tulemusel saaks õpetajatele hakata kõrgemat palka maksma.

Küsimustel pole lõppu

Veel üks teema on Raave sõnul see, kas lasteaias peaks toitlustamine olema korraldatud nii, et toidurahas kajastub ainult tooraine maksumus, või peaks selles kajastuma ka kokkade palk ja köögikulud, nagu on koolitoidu puhul.

«Lasteaias me sisuliselt doteerime toitu,» ütles Raave.

Veel üks küsimus, mida Raave meelest tuleks arutada, on lasteaedade rahastamise põhimõte: praegu käib see kulude järgi, aga võib-olla tuleks üle minna pearahapõhisele süsteemile, et lasteaiad oleksid huvitatud tõhusamast majandamisest ja tahaksid vastu võtta rohkem lapsi.

Raave kordas, et kõige suurem probleem on lapsevanemate ebavõrdne kohtlemine ja sellest tuleneb omakorda küsimus, kui suurel määral peab linn toetama defitsiitset teenust.


Lasteaiakomisjon

• Tiia Teppan, esimees, Tartu abilinnapea (RE)

• Tõnu Ints, aseesimees, linnavolinik (SDE)

• Mihkel Lees, linnavolinik (RE)

• Kadri Mosin (KE)

• Avo Rosenvald, linnavolinik (IRL)

• Marju Paas (Isamaaline Tartu Kodanik)

• Egle Pullerits (Vabakund)

• Margot Fjuk (RE)

• Piret Uluots, linnavolinik (SDE)

• Vladimir Šokman, abilinnapea (KE)

• Tiina Peterson, haridus- ja teadusministeerium

• Piret Koiduaru, lasteaiadirektor

• Katrin Helendi, eralasteaed Terake

• Riho Raave, haridusosakonna juhataja

• Meeri Tampere, linnavalitsus

• Anne Juhkam, linnavalitsus

• Kairit Peekman, linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles