Vahur Kalmre: ei ole meil TÜst ega Rockist pääsu

Vahur Kalmre
, Postimees / Tartu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre. Foto: Margus Ansu / Postimees

Vaikselt, aga järjekindlalt seavad Rocki korvpallimeeskonna juhtkonnast tulevad laused kahtluse alla seda, millega me Tartus harjunud oleme.

Oleme harjunud, et Eesti meistriliigas on olnud ja on suur vastasseis Tartu ja Tallinna meeskonna vahel ning et vabatahtlikult ei anna me Kalev/Cramole jalatäitki maad Eesti parima korvpallimeeskonna tiitlist ära. Ka korvpallilinna tiitlist, sest need, kel on olnud võimalus kaasa lüüa kunagisel Tartu-Tallinna erinevate vanuseklasside linnavõistlusel, mäletavad, kui edasiviiv jõud see oli.

Oleme harjunud, et Balti liigas mängib Rock finaalipääsu eesmärgiga ning nüüd nõrgenenud Balti liigas pigem juba võidu peale.

Oleme harjunud, et just Rock on see meeskond Tartus, kes toob siia eurosarja kaudu ka rahvusvahelise spordi hõngu, ja ei ole ta seal liigas sugugi olnud peksupoiss. Mis veel sellest hooajast rääkida, kui alagrupist saadi esikohaga edasi ning ka vahegrupis on käes kaks võitu kahest mängust. Üks aasta küll eksperimenteeriti ilma eurosarjata, kuid hiljem tunnistasid meeskonna juhidki, et see ei olnud kuigi tark otsus.

Niisugused on olnud Tartu korvpallimeeskonna sihid ja võimalused aastate jooksul ning ei näe küll põhjust, et neist lahti öelda.

Teisipäevases Eesti Päevalehes aga ütleb ülikooli kantsler Andres Liinat, et kui «peaksime täna alustama valgelt lehelt ja [ülikooli] spordiklubil poleks varasemast moraalset ja materiaalset kohustust tippmeeskonda hallata, siis me ei alustaks profispordist, vaid üliõpilasspordist». Sedalaadi mõtet on kantsler avaldanud varemgi.

Möödunud aastal rääkis Liinat jällegi Eesti Päevalehes – pealkirja all «Seadkem Rockile realistlikke ootusi» –, et meeskonnas oleksid üliõpilased ning et nad ei suuda profispordi võidujooksuga kaasa minna. «Vahepeal tekkisid meeskonnale esitatavate ootuste ja võimaluste vahel suured käärid,» ütles Liinat tookord.

Kui tõesti vaid üliõpilastega, kas siis mõlgub Liinatil meeles TÜ/Rocki konkureerimine vaid Tallinna tehnikaülikooli meeskonnaga. Või kuidas on ainult üliõpilastega võimalik täita eesmärke, mida Andres Liinat seadis meeskonnale eelmise hooaja lõpul. «Tahame endiselt Eesti meistrivõistlustel kulla saada, mängida regionaalses liigas ülemises otsas ja kindlasti ka ühes eurosarjas tegusid teha,» ütles ta maikuus.

Tegelikult ei ole meil ei TÜst ega Rockist siin Tartus pääsu. Ei ole pääsu, kui me ei taha vähendada pikka aega välja öeldud kolme eesmärki: Eesti meistri tiitel, milleks tuleb finaalis jagu saada just Kalev/Cramost, Balti liiga tipp ja eurosarjas vähemalt alagrupist edasi jõudmine. Ei ole pääsu ka sellest, et nende eesmärkide täitmiseks ei piisaks vaid Eesti mängijatest, ainult üliõpilastest rääkimata. Ei ole pääsu ka sellest, et just ülikool on olnud ja on see organisatsioon, kes on ainukesena võimeline seda vankrit Tartus eest vedama.  

Muuseas, kui me Tartu Postimehes tegime Eesti korvpallimeistrivõistluste infograafikat ning panime ritta need Tartu meeskonnad läbi aegade, kes on võitnud Eesti meistri tiitli, olid need ikka ülikooliga seotud nimed: Tartu EASK, Tartu ÜSK, TRÜ, TÜ/Delta ... Kes vähegi korvpallilugu teab, mäletab, et neis ei toonud edu sugugi vaid üliõpilased.

Ma ei tahaks hästi ette kujutada, mis juhtuks, kui korvpallimeeskonna juhid eesotsas Andres Liinatiga tahaksid Tartu korvpalli harjumuspärast eksisteerimist tõesti vähendada ning arutaksid seda korvpalliplatsil Rocki mängu lõpus koos kõikide pealtvaatajatega (viimases mängus Antwerpeni vastu 1500).  

Ei saa me ilma TÜta hakkama, kuid selge on ka see, et TÜ-l omaette on meie ootusi raske täita. Kui tahame edasi minna, siis peaks linn (ma ei pea siin silmas ainult linnavalitsust, aga kindlasti ka teda) linna tippmeeskonda tunduvalt rohkem toetama. Aga selles väljaütlemises pole ju tegelikult midagi uut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles