Uue kooli nime kinnitab volikogu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annelinna uus gümnaasium saab Kristjan Jaagu nime.
Annelinna uus gümnaasium saab Kristjan Jaagu nime. Foto: Margus Ansu

Annelinna loodavale uuele gümnaasiumile Kristjan Jaagu nime valimine mõjub esiti üllatavalt, kuid see sobib ja läheb kindlasti käibele, leidis Tartu volikogu esimees ja arhiivindusprofessor Aadu Must.

«Esialgu on üllatav, aga nelja aasta pärast ei teatagi, et oleks muud võimalust olnud. Iga asi tahab harjumist. Ma ei näe probleemi,» sõnas Must. «Kui koolile antakse kellegi nimi, see tutvustab kooli ja varsti teavad kõik seda ainult Kristjan Jaagu järgi. Täpselt samuti toob see pildile Kristjan Jaagu enda. Nii kui see käibele läheb, on see rahva teadvuses, ja et nimi ei juurduks, seda probleemi ma ei näe.»

Tartu volikogu hariduskomisjoni esimees Toomas Jürgenstein märkis, et saanud teada uue gümnaasiumi nime, oli ta mõni aeg kõhklev, kuid mida edasi, seda enam on valik hakanud meeldima.

«Esiteks on Kristjan Jaak Petersoni isik inspireeriv. Tema looming, mitmekülgsed anded ja mõtted harmoneeruvad kenasti loodava gümnaasiumi aluseks olevate ideedega,» põhjendas Jürgenstein.

«Teiseks, võrreldes enamiku teiste isikutega, kelle nime Tartu gümnaasiumid kannavad, seondub Kristjan Jaaguga rohkem nooruslikkust ja otsivat vaimu, ta on gümnasistidele nii otsekui kujuteldava vanema venna eest,» lisas ta.
Tartu abilinnapea Tiia Teppan ütles, et ametlikult saab kool nime, kui volikogu kinnitab uue kooli põhimääruse. Eelnõu on valmis ja jõuab linnavalitsuse istungile tuleval nädalal.

Teppan on Kivilinna gümnaasiumi, kommertsgümnaasiumi ja Descartes'i lütseumi ümberkorraldamise komisjoni esimees. Need kolm senist gümnaasiumi jätkavad põhikoolina, kuid nende gümnaasiumiosast luuakse uus gümnaasium Kivilinna gümnaasiumi vanemate klasside majas. See alustab õppetööd septembrist.

Teppan ütles, et komisjoni koosolekul, kus nime valiti, ei keskendutud küsimusele, millist viisi nime Kristjan kirjutamisel tuleks eelistada. Seda nime leiab ka kujul Kristian.
Küll oli Teppani sõnul selge otsus, et kooli nimes loobutakse perenimest Peterson, sest muidu saaks nimi väga pikk.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles