Luunjas algab jõesadama ehitus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja jõesadam hakkab välja nägema enam-vähem selline. Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul pole ainult puude ja hoonete osas projekti illustreeriv vaade päris täpne.
Luunja jõesadam hakkab välja nägema enam-vähem selline. Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul pole ainult puude ja hoonete osas projekti illustreeriv vaade päris täpne. Foto: Urmas Nugin OÜ

Kuigi Luunja vald ei saanud eurotoetust enam kui kolm aastat tagasi algatatud sadama ja puhkeala rajamise projektile, pole mõttest loobutud: lähinädalatel asutakse jõesadamat ehitama.

«Tegemist on esimese järguga sadama ja puhkeala projektist, mida hakkame teostama osade kaupa,» ütles Luunja vallavanem Aare Anderson.

Luunja valla tellimusel tegi inseneribüroo Urmas Nugin OÜ ehitusprojekti jõesadama ja puhkeala väljaehitamiseks. Veidi enam kui kolm aastat tagasi oli vallal kavas Luunja aleviku ja Emajõe vahele rajada ligi 13 hektarile jõesadam ja puhkeala. Selleks tööks taotleti toetust Eesti-Läti-Vene piiriülese koostöö programmist.

«Jäime sellest toetusest ilma,» märkis vallavanem. «Sadamate rajamise toetuse jagamise otsus tehti riigi tasemel ning strateegiliselt eelistati toetada sadamate ehitamist Tartusse, Räpinasse ja Mustveesse.»

Kopad hakkavad tööle

Et esialgu kavandatu teostamiseks ei saadud toetust, siis otsustati jagada tööd järkudesse, projekti korrigeerida ning asuda sadamat rajama esialgu Luunja valla rahaga. Nii rajas vald sihtasutuse Luunja Jõesadam, mis korraldas riigihanke, et leida kohalikust kultuurimajast poolesaja meetri kaugusele jääva Emajõe vana haru juurde jõesadama ehituse esimese järgu tegija. Parima pakkumuse tegid ühiselt Valmap Grupp AS ja Saaretu OÜ.

Lähinädalatel algavadki Luunja külje all kaevetööd, mille käigus tehakse paadikanal, teisaldatakse pinnas ning kujundatakse ja planeeritakse kaldad. «Kanali rajamiseks kasutatakse jõeharu, väljakaevatav pinnas paigutatakse ümbritsevale alale,» selgitas Aare Anderson.

Arvestuste järgi kaevatakse välja ligi 49 000 kuupmeetrit pinnast, mis laotatakse laiali kuivenduskraavide vahelisele alale ning kanali põhja- ja kagukaldale.

Kanali põhja laius on sissesõidualas 20 ja kirdeosas paadisildade alas 14 meetrit, loodeossa rajatakse laiem osa kuni 35 meetri pikkuste aluste peatumiseks ja ümberpööramiseks. Veesõidukite vette laskmiseks ja veest välja tõmbamiseks tuleb slipp.

Kanali põhjakaldale ehitatakse 50–60 meetri pikkune paikne paadisild ja sellega külgnevale alale ujuvad paadisillad. Jõe äärde on kavandatud ka ujumiskoht.

Tänavu kanal ja slipp

«Selle aasta lõpuks saavad kindlasti valmis kanal ja slipp,» ütles vallavanem. «Edaspidi ehitame sadamasse kavandatud muud rajatised ning teeme sinna viiva korraliku tee ja parkla.» Ka puhkeala rajamise mõtet pole vald maha matnud, kuid seegi töö jääb tulevikku. «Jätkame toetuste nõutamist nendeks töödeks,» kinnitas Aare Anderson.

Luunja valla tänavuses eelarves on jõesadama esimese järgu ehitamiseks 150 000 eurot. Valmap Grupi ja Saaretu ühispakkumus on koos käibemaksuga 145 500 eurot. Et sihtasutus saab käibemaksu tagasi, siis on selle rahaga võimalik asuda ehitama sadamarajatisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles