Linn jätkab randades konteinerkäimlatega

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse mõte on, et Anne kanali äärde saaks vesikloseti ehitada vetelpäästemajakese külge. Kas juba tänavu, pole selge.
Linnavalitsuse mõte on, et Anne kanali äärde saaks vesikloseti ehitada vetelpäästemajakese külge. Kas juba tänavu, pole selge. Foto: Margus Ansu

Tartu linn kuulutab välja hanke kolmes rannas rannavalve ja heakorrateenuse pakkuja leidmiseks. Hanketingimustest nähtub, et ajakohaseid veega käimlaid pole niipea loota.

Eelmisel aastal, kui Anne kanali vees avastati keset suplushooaega ohtlik reostus, kerkis küsimus, kas randa ei oleks vaja peletavate metallkäimlate asemele korralikke klosette ja ehk ka dušše pesemiseks.

Linnaeelarves on ka projekteerimiseks raha olemas, kuid rannavalve hankes ajavahemikuks tuleva aasta algusest 2017. aasta aprillini kavatseb linn nõuda «vajaliku koguse konteinertualettide paigaldamist».

Tartu abilinnapea Kajar Lember ütles, et tema mäletab küll kavatsust ehitada Anne kanali randa korralikud käimlad, aga pikema kommentaari andmise lükkas edasi, viidates, et peab end asjaga kurssi viima.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak selgitas, et praegu on linnaeelarves projekteerimise raha, ehitamiseks ei ole sentigi. Seega, kuigi töö pole teab mis suur, ei ole kindel, et uueks rannahooajaks on midagi tehtud.

Mõtted liiguvad, et WC võiks ehitada vetelpäästemajakese juurde, seal on praegugi veega käimla olemas.

Haak ütles aga, et isegi kui see saab ehitatud, jäävad piki randa ka konteinerkäimlad. Viimasel suvel oli kanali ääres kolm kahekohalist käimlat.

«Siis on inimese valik, kas ta õiendab häda poole tee peal konteinerkäimlas või läheb vetelpäästejaama juurde WCsse. Neid ikka piki randa mitu ei tule. Kõik ei pea ka konteinerkäimlaid nii koledaks, et neid kasutada ei sobi,» sõnas Haak.

Ta selgitas, et mõte on olnud, et vetelpäästemajakese juures võiks olla dušš või vähemalt võimalus liiv jalgadelt maha pesta.

Milline see lahendus võiks olla, sellele ei ole vastust, sest ajurünnak linnavalitsuses seisab ees. Küsimus on, mis selles majas veel võiks olla. Näiteks talisuplejad tahaksid riietumiseks ruumi. Küsimus on ka, kas käimla peaks olema kasutatav ainult suplushooajal või aasta ringi, viimasel juhul oleks vaja sellesse kütet.

«Kui see peaks olema ka muul ajal lahti, siis tuleks teha vangla tüüpi: et pole lahtisi osi ja nupp on seina peal. Võimalik on ka «Stalini jalajälgedega»,» rääkis Haak.

Lõpuks on seegi küsimus, kas kipakas vetelpäästemajake tuleks asendada millegi korralikumaga.

Asjaajamine veega käimla rajamiseks on nii kaugel, et võrguettevõtetelt küsitakse tingimusi, et saaks alustada projekteerimist. Jõerandades jäävad Haagi sõnul konteinerkäimlad ka edaspidi.

Ta lisas, et Anne kanali suvise reostuse päritolu ei ole siiani lõpuni selge, veeproovid näitasid reostust ka pärast suplushooaja lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles