Linnavõim plaanib Toome nõlva hoonestamist

Kristi Karro
, Tartu ülikooli ajakirjanduse magistrant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku ütles, et ülikooli ajaloolist hoonestust arvestades võiksid Toomemäe-alusel nõlval asuda majad, kuna pargialana seda osa nõlvast tema sõnul väga ei kasutata.
Tartu planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku ütles, et ülikooli ajaloolist hoonestust arvestades võiksid Toomemäe-alusel nõlval asuda majad, kuna pargialana seda osa nõlvast tema sõnul väga ei kasutata. Foto: Kristjan Teedema

Linnavalitsuse planeeringuteenistus soovib, et ülikooli peahoone taha Jakobi 6 krundile ehitataks maju, kuigi Vabariigi Valitsus määras krundi linnale just üld­kasutatava pargiala hoid­miseks.

Ala hoonestamises näevad probleemi nii maa- ja keskkonnaamet kui linnavalitsuse keskkonnateenistus.

Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Kaili Viilma rääkis, et aadressil Jakobi 6 asusid kunagi maaomandid, mis jäid tagastamata õigusjärgsetele omanikele. Need andis Eesti valitsus Tartu linnale eeldusel, et linn kasutab ala avaliku pargina ega võõranda seda.

Keskkonnaamet juhtis esmaspäeval kesklinna üldplaneeringu keskkonnamõjude hindamise aruande avalikul arutelul tähelepanu sellele, et praegu menetletav kesklinna üldplaneering on Jakobi 6 krundi osas vastuolus Toomemäe üldplaneeringuga, samuti valitsuse asjakohase otsusega.

Seega oleks Jakobi 6 hoonestamine Viilma sõnul seotud tõsiste õiguslike probleemidega.

Ka maa-ameti planeeringute osakonna juhataja asetäitja Kristi Kivimaa ütles, et maa-amet ei pea põhjendatuks hoonestuse kavandamist nimetatud krundile, viidates valitsuse eesmärgile tagada kaitsealuse Toomemäe pargi säilimine ning selle edasine arendamine.

Tartu linnavalitsuse planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku ütles, et ajad on muutunud ning nüüdseks on kinnitatud üleriigiline planeering, mille järgi tuleb kesklinna tihendada. Ta sõnas, et nendes kohtades, kus on Tartus aktiivselt kasutatav park, taashoonestamist ei nõuta.

«Aga see ei ole nii aktiivselt kasutatav, see on pime koht, selle hoonestamist toetab just ümbritsev ajalooline hoonestus – ülikooli peahoone ja kõik,» ütles Ranniku Jakobi 6 krundi kohta.

Vaade Toomele säiliks

Ta lisas, et piirkondade kasutatavust mõõdetakse intuitiivselt. «Muidugi saab alati vaielda, ega park ei peagi olema rahvarohke – park on ka ju eraldumise koht ja vaikuse koht. Siin on plussid ja miinused ning meie kaalukauss on selle poole, et võiks hoonestus olla,» lausus Ranniku.

Krunti oleks Indrek Ranniku sõnul võimalik hoonestada maksimaalselt kuni Laia tänavani nii, et vaade Lutsu ja Laialt tänavalt Toomemäele säiliks.

«Majadel kolm korrust, laius umbes 14 meetrit oleks müürini, mitte kaugemale. Need ei tule üldsegi mänguväljakuni või kuhu iganes ning Toomemäe platoolt ei oleks neid näha,» kirjeldas ta. «Kõik vaated jäävad alles.»

Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer ei nõustu aga Ranniku seisukohtadega.

Ta lausus, et Toomemägi on Tartu üks sümbolitest ja tuumaladest, mis maakonnaplaneeringu järgi on riikliku tähtsusega väärtuslik maastik kul­tuu­ri­lis-ajaloolisest, esteetilisest ja looduslikust, puhkamise, turismi ja identiteedi seisukohast.

Mauer lisas, et kõnealuse ala hoonestamine vähendab haljasala pindala, rikub pargi terviklikkust, vähendab taimede ja loomade võimalike elupaikade hulka ning puhkeala suurust.

Samuti väheneb tema sõnul sademevee pinnasesse imbumist võimaldav ala. «Praegu on Jakobi tänava äärne ala puhvriks mäenõlvadelt tuleva vee ja tänava vahel,» täpsustas ta.

Krunti pakutaks ülikoolile

Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus on seisukohal, et hoonestuse planeerimisega samal ajal kavandatakse ka haljastust, nii saab täiendada Toomemäe liigilist kooslust ja ala kui tervikut.

«Kui üldine eesmärk on meil ikkagi kesklinna tihendada ja selle toel kesklinna jätkusuutlikkust suurendada, siis me peamegi just neidsamu tühje alasid väga kriitilise pilguga analüüsima,» ütles ta. «Seda, kas need on reaalselt kasutatavad, kas neid on võimalik muuta kasutatavaks või on mingi muu funktsioon, mis muudab need väärtuslikumaks ning toob linnale nii majanduslikku kui kultuurilist kasu tagasi.»

Ranniku nimetas Tartu ülikooli võimalikuks kandidaadiks, kelle kasutusse võiks Jakobi 6 krundi anda.

«Laiemas plaanis me leiame, et see on just see koht, kus võiks ajaloolist hoonestust arvestades olla ülikooli majad,» ütles ta.

Tartu ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Heiki Pagel lausus, et konkreetseid plaane neil Jakobi 6 krundiga pole. Kui tekib uute hoonete vajadus, otsustab ülikool selle põhjal, kus on paremad tingimused ja soodsam hind – see võib juhtuda aga aastate pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles