Asjatundja seikleb Aafrika südamikus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Jääts
«Aafrika kivine südamik. Reisimärkmeid Etioopiast»
Indrek Jääts «Aafrika kivine südamik. Reisimärkmeid Etioopiast» Foto: Repro

Hea on lugeda reisiraamatut, mille faktides ja hinnangutes võib olla kindel, sest neid on kirjutanud asjatundja. Üks selliseid on detsembris ilmunud «Aafrika kivine südamik».

Sellise pealkirja all on reisimärkmed Kirde-Aafrika riigist Etioopiast kirja pannud doktorikraadiga etnoloog Indrek Jääts, kes töötab teadurina Eesti Rahva Muuseumis.

Tema peamised uurimisvaldkonnad hõlmavad Ida-Euroopa etnilist ajalugu, rahvuslikke protsesse ja rahvuslust. Eriti põhjalikult on ta uurinud etnilisest vaatevinklist setusid ja komisid, nende kõrvalt on tal olnud mahti tutvuda ka kaugemate maade ja rahvastega.

Kaks reisi Etioopiasse

Jääts kirjutab vastse raamatu sissejuhatuseks, et reisimärkmed Etioopiast pärinevad kahest kolmenädalasest reisist. Esimene neist viis teda neljaliikmelises seltskonnas kaugele maale novembris 2011 ja teine sama suures kambas mullu jaanuaris.

Nii suur seltskond on paras jagu, kui on kavas võõrsil rentida neljarattaline, mille asjatundlik kohalik juht viib huvilised neisse paikadesse, mis juba kodus valmis vaadatud. Jääts ja ta sõbrad liikusid Etioopias ringi ka bussidega. Sellinegi reisimine oli seikluslik ja pakkus omamoodi elamusi. Ja elamusi jätkub sellel pika ajalooga maal rohkesti.

«Kõrvuti mitmesuguste tänapäevaste vidinatega, nagu mobiiltelefonid ja maasturid, leidub seal veel küllalt nähtusi, mis meie mõistes võiksid kuuluda keskaega või hiljemalt 19. sajandisse,» märgib reisimees. «Sel valdavalt vaesel maal käiakse veel massiliselt jala ning tehakse palju lihtsat füüsilist tööd.»

Raamat on kirja pandud päeviku moodi, jutt veereb olevikuvormis ühest päevast teise ja ühest vaatamisväärsest paigast teise. Kirjeldused on mehelikud. Kui ikka mingi asi on sitt, siis just nimelt seda sõna Jääts ka kasutab. Tegu ei ole ju teadustööga.

Samas vaimus on tema kaks eelmist reisiraamatut. «Aasia päevikud. Põhja-Indiast Lõuna-Hiinani» üllitas Pegasuse kirjastus aastal 2009. «Rännakud ööpoolsetesse maadesse. Üheksa reisikirjeldust Vene Põhjala endistelt ja praegustelt soome-ugri aladelt» tuli samast kirjastusest lugejate kätte aastal 2011.

Õhema rahakoti omanikele

Kogenud reisikirjaniku raamatust «Aafrika kivine südamik» leiavad lugejad ohtrasti teavet, mida nad saavad samalaadset reisi kavandades ise kasutada.

Nii näiteks on Jääts kirja pannud õhema rahakoti omanikele sobilikke ööbimispaiku. See tähendab, et mugavusi on ööbijail vähe. Tuleb leppida isegi sääskedega ning toast enamasti eemal paikneva pesemiskoha ja käimlaga. Juhtub sedagi, et varahommikul äratab reisijat lamba tapmine ja nülgimine tema akna all. Üsna kindlasti saab hotellis peatuja sedasama lammast lõunaks süüa.

Toitudest teeb Jääts üsna üksikasjalikult juttu. «Saame aru, et parajasti on saadaval vaid üks roog – lambalihasupp – ning seda me siis tellimegi,» kirjutab ta. «Supp jõuab kaunis primitiivselt köögipoolelt lauale veidi jahedana, ent paks leem maitseb väga hästi ning kondikamakate küljes jätkub närimiseks liha.»

Sageli võtab autor toidu kõrvale kohalikke õllesid. Mõned neist on mustanahalistel meestel endil kodus pruulitud. Proovimata ei jäta ta ka muid joovastavaid ja samuti alkoholivabu jooke, mis valgele mehele on eksootilised.

Üsna tüütavaks muutuvad lugejale kirjeldused pisikeste murjanite ja täiskasvanud etiooplaste rahalunimisest turistide käest. Kohalikku raha birre tuleb valgel mehel mangujale anda lihtsalt niisama, aga ka pildistamise eest. Osa fotosid on raamatus avaldatud.

Värvikast ajaloost

Reisimees pöörab suurt tähelepanu iidsetest aegadest pärit pühakodadele ja neid leidub Aafrika kivises südamikus rohkesti nii kristlastele kui ka islamiusulistele.

Autor jagab lugejale teadmisi ka selle riigi rahvaste, nende tegevusalade ja kommete kohta.

Raamatu viimases osas on ta andnud ülevaate Etioopia värvikast ajaloost. See on tal kirja pandud valitsejate kaupa. Esimene neist on Vana Testamendi aegadest, sest jutt on Jeruusalemma valdustesse riigivisiidi teinud Seeba kuningannast ning tema ja kuningas Saalomoni kohtumisest.

«See on sündmus, millest sai väidetavalt alguse pea 3000 aasta vanune Saalomoni dünastia, mis lõppes alles aastal 1974, kui tapeti Etioopia viimane keiser Haile Selassie,» kirjutab Jääts.

Kirjastuses lisatud tagaküljeteksti järgi on Indrek Jäätsi «Aafrika kivine südamik» esimene eestikeelne reisiraamat Etioopia kohta.

Raamat
Indrek Jääts

«Aafrika kivine südamik. Reisimärkmeid Etioopiast»,
Go reisiraamat, Tallinn 2013, 261 lk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles