Tartu toidupank jätkab uues kohas uue juhiga

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu toidupanga uus juht Merje Alttoa rõõmustab südamest avarate ja valgete ruumide üle, mis pangal nüüd kasutada on.
Tartu toidupanga uus juht Merje Alttoa rõõmustab südamest avarate ja valgete ruumide üle, mis pangal nüüd kasutada on. Foto: Margus Ansu

Täna jagab Tartu toidupank toiduabi esimest korda uues kohas, Peetri tänav 26 hoones. Toidupanga kasutada on avar laoruum, mil on kollaseks võõbatud seinad ja aknadki ees.

Sellest aastast juhib Tartu toidupanga tööd Merje Alttoa.

Just tema oli eile koos ühe vabatahtlikuga ametis laoruumi sisseseadmise, leti ehitamise ja külmkappide puhastamisega. Eile õhtul saabus ka uus kaup kauplustelt Rimi ja Prisma, kes on olnud alati valmis ära andma neid kaupu, mille «Parim enne» tähtaeg on möödas, samuti toiduaineid, mille pakend on rebenenud. Alttoa sõnul on neil teisigi koostööpartnereid, kellest üks jagab puu- ja juurvilju, teine mune, kolmas leiba ja saia ning neljas osutab veoteenust.

«Ootame väga, et toidupangaga hakkaksid koostööd tegema ka niisugused suured kaupluseketid nagu Selver, Konsum ja Maxima,» lisas ta. «Samuti restoranid ja kohvikud, sest külmkapid on meil olemas.»

Aasta algus on raske

Alttoa telefon 5665 3873 vastab tööajal alati, ka saab temaga ühendust, kirjutades meiliaadressil tartu@toidu­pank.ee.

Kolm eelmist aastat toidupanka juhtinud Tiina Grauberg märkis, et aastaalgused on toidupangale ikka rasked. Ta lisas, et näiteks viimaste jõulude ajal jagas Tartu toidupank klientidele laiali 630 pakki. Koostati 75 pakki ka Jõgevamaa abivajajatele, kuna seal maakonnas toidupanka ei ole.

Tartus ja Tartumaal ongi toidupanga nimekirjas umbes 450 peret ja 250 väiksemat, ilma lasteta leibkonda. Osa kliente vajab abi iga nädal, osa kord kuus.

Alttoa palub kõiki toimetulekuraskustesse sattunuid kõigepealt võtta ühendust oma piirkonna sotsiaaltöötajaga, kes aitab siis otsustada, keda panna toidupanga abivajajate nimekirja või keda aidata mõnel muul moel.

«Igaüks võiks vaadata ausalt enda sisse ning mõelda, kas ikka tema peab seda toiduabi tingimata saama või on ta kõrval hoopis keegi teine või kolmas, kes vajab seda temast mitu korda rohkem,» rääkis ta.

Ka tuletas Merje Alttoa meelde, et inimesed võtaksid toidupanka tulles kaasa isikut tõendava dokumendi ning lahke meele. Et nad ei tõstaks järjekorras seistes häält ega solvaks vabatahtlikke. Just vabatahtlikud on Merje Alttoa sõnul toidupanga kullafond ning neid inimesi on alati juurde vaja. End toidupanka tööle pakkudes tuleb aga arvestada sellega, et tervis peab olema korras ja raskuste tõstmist ei tohi karta.

Toidupanga eelmise juhi Tiina Graubergi sõnul näitab aastate statistika, et abivajajate hulk väheneb väga vaevaliselt.

Vaesus ei ole kadunud

«Kui keegi ongi teatanud, et edaspidi saab ta ise hakkama, siis tekib ikka juurde ka uusi abivajajaid,» kirjeldas Grau­berg. «Viimastel kuudel panin tähele, et uuteks klientideks satuvad enamasti üksikud inimesed, kes ei ole veel vanaduspensionil, kuid kelle töövõimetus või puue on tinginud vaesusse jäämise.»

Toidupanga uuele juhile Merje Alttoale soovitas Tiina Grauberg omast kogemusest järgmist: «Ära võta seda tööd ainult südamega, vaid ikka mõistusega – muidu hakkab see amet su tervist rüüstama.»

Juht teab, mida teeb

Merje Alttoa sidus end Tartu toidupangaga eelmisel aastal, kui pakkus end tööle vabatahtlikuna. Ta ütles, et oli majanduskriisi ajal üks neist, kelle äri kõrbes, ning seetõttu teab ta suurepäraselt, mida tähendab puuduses elamine.

«Tol ajal toidupankasid ei eksisteerinud, aga ma olen olnud täpselt samas olukorras, kui need inimesed, kes siin ukse taga järjekorras seisavad,» märkis ta.

Erialalt on Alttoa pedagoogikateaduste magister, ta on täiendanud end ka psühholoogia alal. Praegu töötab ta ka maaklerina.

Merje Alttoa on tänulik toidupanga eelmisele pealikule Tiina Grau­bergile, kes on tema sõnul väga suure töö ette ära teinud.

Merje Alttoa elab Supilinnas, on poegade ema. Vabal ajal meeldib talle lugeda tarku raamatuid ning suhelda inimestega, keda on enda jaoks välja valinud. (TPM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles