Tudengid hakkavad energiat säästma

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Käimas on ressursisäästukonkurss Negavatt, mis aitab tudengitel oma ülikooli rohelisemaks muuta. Korraldajate sõnul on tudengite huvi konkursi vastu suur, ent seni on esitatud vaid kümmekond ideed.

Konkursi välja kuulutanud keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) pressiesindaja Elina Kink ütles, et laekunud ideedele tuleb kindlasti lisa. Tudengimeeskonnad saavad ettepanekuid ressursisäästu revolutsiooniks oma ülikoolilinnakus esitada kuni selle nädala pühapäevani.

«Tegemist ei pea olema valmis projektiga. Kui on hea ja lennukas idee, tuleks see kirja panna ja ära saata. Lisaks sellele, et me anname raha idee teostamiseks, aitame seda ka edasi arendada,» julgustas Kink tudengeid keskkonnateemalisest ajujahist kiirel sessiajal kindlasti osa võtma.  

Konkursile võib saata ideid, mis aitaksid ellu viia roheinnovatsiooni. Ideeks võib olla nii toode, teenus, tehnoloogiline lahendus, meetod kui ka kampaania, mis muudab mõtteviisi ja seeläbi ka käitumist. Oluline on, et ettevõtmise tulemusena hakkaksid inimesed säästma enam energiat ja ressursse.

1. veebruariks valib KIK välja parimad ideed ja annab meeskondadele nende testimiseks 1000 eurot.

Märtsi lõpus testimine lõpeb ja välja kuulutatakse võiduprojektid, mille elluviimiseks eraldatakse igaühele kuni 10 000 eurot.

Möödunud aasta lõpus tellis KIK uuringufirmalt Klaster ka keskkonnateadlikkuse uuringu. Selgus, et eesti tudengid on keskkonnateadlikud, kuid neil napib võimalusi ideede elluviimiseks.

Uuringu järgi on tudengite huvi ressursisäästu võimaluste vastu suur. Ligi 80% uuringus osalenud tudengitest peab ennast keskkonnateadlikuks. Samas leiab ligi 50% vastanud tudengitest, et neil ei ole täna piisavalt võimalusi energia ja ressursikasutust mõjutada ning oma ideid realiseerida.

KIKi juhatuse liikme Lauri Tammiste sõnul saadi uuringust teada, et vaid kord aastas energiasäästu nädala raames säästlikkusest rääkimine ei ole piisav, et ülikoolis midagi ära teha.

«Ressursisäästukonkurss Negavatt ongi ellukutsutud selleks, et tudengite lennukad ideed saaksid ka elluviidud,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles