Noorleiutajad uurisid tarku materjale

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Oskar Kõrgvee (vasakult), Vootele Mets ja Oskar Tuvike otsustasid lihtsamaks teha elu sööklas ja nad mõtlesid välja mitu materjali köögitarvete jaoks.
Kaur Oskar Kõrgvee (vasakult), Vootele Mets ja Oskar Tuvike otsustasid lihtsamaks teha elu sööklas ja nad mõtlesid välja mitu materjali köögitarvete jaoks. Foto: Kristjan Teedema

Igal talvevaheajal saavad Tartus kokku Eesti parimad leiutajad, 4.–9. klasside arvestuses. Nii ka möödunud nädala lõpul, kui kunstikooli kogunes 17 noort.

Nemad olid teadusagentuuri korraldatud leiutajate konkursi oma vanuserühma parimad ning laagris utsitati neid veelgi edasi. Noortele räägiti tarkadest materjalidest – kuidas neid kasutada ning muu hulgas sellest, kuidas heast ideest jõuda käegakatsutava asjani, mida õnnestuks ka maha müüa.

Selle aasta laagri praktiliseks ülesandeks oli mõelda välja, kuidas ja milliseid tarku materjale võiks kasutada koolikeskkonnas, et seal elu paremaks muuta.

Kaur Oskar Kõrgvee (vasakult), Vootele Mets ja Oskar Tuvike otsustasid lihtsamaks teha elu sööklas ja nad mõtlesid välja mitu materjali köögitarvete jaoks. Näiteks võiks nende ettekujutuses toidunõud olla kaetud spetsiaalse kihiga, nii et kõik taldrikule jäänu saab lihtsalt ära kallata ja pesta pole vajagi.

Teiselt seltskonnalt tuli samuti koristusteemaline idee. Nemad pakkusid välja põrandakatte, mis staatilise elektri abil kogub tolmu kindlatesse kohtadesse ning mis mustemates kohtades muudab värvi, nii et koristaja ei pea enam alati pesema kogu põrandat, vaid piisab nende üksikute kohtade üle käimisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles