Suusamaratoni korraldaja veel ilma pärast ei muretse

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kelk
Indrek Kelk Foto: Ove Maidla

16. veebruarile kavandatud Tartu maratoni kahele distantsile on end kirja pannud ligi 6300 suusatajat. Klubi Tartu Maraton juhatuse esimehe Indrek Kelgu arvates ei tasu korraldajail ilma pärast muretseda enne veebruari algust.

Kelk kinnitas, et kui 10. veebruarini on maa must, kuid siis langeb ööpäevaga maha 30 sentimeetrit lund, maraton ilmselt toimub. Tema sõnul pole sellisel juhul küsimus korraldajate suutlikkuses rada ette valmistada, vaid raja vastupidavuses.

«Nagu tee-ehituses, saab ka suusaraja tegemisel tulemus kõige parem, kui üksteise peale on võimalik kinni pressida võimalikult palju õhukesi kihte,» selgitas Kelk. «Aga kui maratonipäeval on piisavalt külm ilm, lumi pole niiske, peab ka paari päevaga tehtud rada 7000–8000 suusataja koormusele vastu.»

Autoriteediks teadlane

Korraldajate peavalust on Kelgu arvates palju suurem suusasõprade häda, sest ilma lumeta on raske end maratoniks ette valmistada.

Kelk ütles, et kuigi temagi seirab aeg-ajalt väga pikki ilmaprognoose, näitavad kogemused, et tõsiselt saab võtta kuni kümnepäevaseid ennustusi. Kuu või rohkemgi ette vaatavad ennustused kirjutatakse enne õige päeva saabumist mitu korda ümber.

«Pikaajaliste prognooside tegijaist on minu ainus autoriteet Tartu ülikooli vanemteadur Marko Kaasik, kes paneb minu kogemuse järgi kõige rohkem täppi,» märkis Indrek Kelk.

Limiit 10 000 inimest

Klubi Tartu Maraton kodulehelt võis lugeda, et 63-kilomeetrisele põhidistantsile on end kirja pannud ligi 5100 suusasõpra ning 31-kilomeetrisele poolmaratonile peaaegu 1200 rahvasportlast. 17. detsembril olid arvud vastavalt 4983 ja 1122. Pika sõidu registreerimislimiit on 8000 ning lühikese sõidu oma 2000 inimest.

Viimaste ärajäänud maratonide tavaks on kujunenud, et osalustasu maksnuile võimaldatakse järgmiseks maratoniks 50-protsendine hinnasoodustus. Kelk märkis aga, et see pole kirjapandud reegel, vaid otsustatakse maratoni ärajäämisel klubi juhatuses ja nõukogus iga kord eraldi.

«Praegu me loomulikult püssi nurka ei viska ja suusamaratoni ettevalmistused jätkuvad,» kinnitas Kelk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles