Annelinnas koduneb uus kiirabibaas

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kiirabibaasi ruume tutvustas eile Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee (keskel). Väljakutset ootasid õde Lemmo Jonuks (vasakul), tagapool kiirabitehnik Helmer Pokbinder ja õde Julia Lezik.
Uue kiirabibaasi ruume tutvustas eile Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee (keskel). Väljakutset ootasid õde Lemmo Jonuks (vasakul), tagapool kiirabitehnik Helmer Pokbinder ja õde Julia Lezik. Foto: Margus Ansu

30. detsembrist töötab üks Tartu kiirabi brigaadidest Annelinnas, väljasõidukoht on Jaama 161. Eile olid seal ametis õed Lemmo Jonuks ja Julia Lezik ning kiirabitehnik Helmer Pok­binder.

Eilne hommik algas töiselt. Paari esimese tunni jooksul oli Annelinna õebrigaadil kolm väljakutset ja abi tuli osutada kolmele eakale patsiendile, kel kõigil olid südameprobleemid. Õde Lemmo Jonuks ütles, et kahe patsiendi puhul täheldati kroonilise südamepuudulikkuse ägenemist ning nad tuli viia haiglasse kontrolli.

Tartu kiirabi juht Ago Kõrgvee märkis, et Annelinn on kiirabibrigaadile väga intensiivne piirkond. «Inimesi elab selles linnaosas palju ja juhtub samuti palju,» rääkis ta. «Esimestel tööpäevadel on väljakutseid olnud 14 kuni 17.»

Kiiresti kohale

Annelinna kiirabibaas on Kõrgvee sõnul oluline seepärast, et tipptundidel võib Tartus olla probleeme üle Emajõe saamisega – sillad on nagu pudelikaelad. «Aga kui meie masin stardib juba teiselt poolt jõge, siis jõuab ka abi patsiendi juurde palju kiiremini kui muidu,» ütles ta.

Kõrgvee on väga rahul sellega, et Tartu kiirabil õnnestus rentida ruumid just Jaama tänav 161 hoonest, kuna seal saab parkida otse suure tee läheduses ning sealt edasi on kerge pääseda ükskõik missugusesse Annelinna, Ihaste või Vahiküla piirkonda ning maakondagi.

Tartu kiirabi rendib Jaama 161 maja teisel korrusel 40 ruutmeetrit pinda. Sinna on töötajaile sisse seatud töö- ja puhkeruum, saab teha arvutitööd, valmistada lõuna- ja õhtusööki, vaadata uudiseid ning öisel ajal korraks pikali heita. Üks valvekord kestab 24 tundi.

Kõrgvee rõhutas, et ruumid on vaid töötajatele ning neis ei ole ette nähtud patsiendi läbivaatamise kohta, nagu on neis maakonnabaasides, mis asuvad haiglatest kaugel.

Veel ei ole Jaama 161 majal kiirabikirjaga valgustahvlit, aga see seatakse üles varsti. Ka ehitatakse maja külge varikatus, mille alla peab mahtuma koguni kaks kiirabiautot.

Ago Kõrgvee lisas, et kui olukord nõuab, võivad nad Annelinna päevaseks ajaks tööle panna ka kaks kiirabibrigaadi.

Tartus töötab Riia tänav 18 ja Jaama tänav 161 kokku kolm reanimobiili-, kaks arsti- ja kolm õebrigaadi.

Iga auto asukoht on teada

Kõrgvee demonstreeris arvutis kiirabiautode positsioneerimise GPS-programmi, mis annab võimaluse igal hetkel jälgida, kus üks või teine Tartu kiirabi auto parasjagu asub. Et kas see on vaba, teel patsiendi juurde või seal kohal või juba teel haiglasse.

«Tänu sellele programmile näeb ka häirekeskus seda, kus asub lähim vaba brigaad, kes saab aidata abikutsujat,» ütles Kõrgvee.

Tartu kiirabi teeninduspiirkond katab Kõrgvee sõnul nüüd juba peaaegu poole Eesti territooriumist, haarates ka Paide ja Türi ning Suure-Jaani, Viljandi ja Abja-Paluoja. Kokku töötab Tartu kiirabis 25 brigaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles