Raadi lennuväljale kogunenud jäätmed said likvideeritud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadi endisel lennuväljal asuvad jäätmekuhjad nämmutab läbi sõelumismasin, mille laiali aetud tiibu meenutavate linttransportööride alla tekivad kolmes fraktsioonis kuhjatised.
Raadi endisel lennuväljal asuvad jäätmekuhjad nämmutab läbi sõelumismasin, mille laiali aetud tiibu meenutavate linttransportööride alla tekivad kolmes fraktsioonis kuhjatised. Foto: Kristjan Teedema

Tartu linna külje alla Raadi lennuvälja territooriumile ebaseaduslikult kogunenud jäätmed said tähtajaks likvideeritud, prügi tegelik maht oli esialgsest hinnagust ligi kolmandiku võrra suurem.

«Raadi lennuväli on puhastatud ja objekt on tellijale tähtaegselt üle antud,» ütles prügi käitlemise hanke võitnud ASi Eesti Keskkonnateenused juhatuse liige Argo Luude BNSile. Luude sõnul oli tegelik jäätmete maht kolmandiku võrra suurem kui tellija oli ette andnud.

«Tuleb mainida, et kuigi üldsusele on jäänud mulje, et seal oli tegu «Teeme ära 2008» raames kogutud prügiga, siis tegelik olukord oli selline, et antud kohta kasutasid nii mitmedki ebaseadusliku prügist vabanemise kohana. Ka tööde teostamise ajal sõitis sinna pidevalt autosid, kust sooviti prügi maha laadida,» rääkis Luude.

Luude sõnul oli suur osakaal prügist pinnasel, mis anti edasi erinevatele käitlejatele ja mis leiab taaskasutust täitematerjalina. «Samas tuli siiski väga suur hulk nimetatud jäätmetest saata ladestusele, sest meile arusaamatutel põhjustel olid juba sorteeritud jäätmed kunagi varasemalt buldooseriga lükatud segamini ja seetõttu polnud nende taaskasutamine enam võimalik,» lisas Luude. Samuti olid jäätmetele jätnud oma jälje mitmed toimunud põlengud. Ettevõtte eesmärk oli suunata võimalikult suur osa jäätmetest taaskasutusse. Tegelikkuses leidis taaskasutuse vähem kui kümme protsenti jäätmetest.

AS Eesti Keskkonnateenused sõlmis tänavu oktoobris Tartu vallaga lepingu, mille eesmärk oli likvideerida Tartu linna külje alla Raadi lennuvälja territooriumile kogunenud jäätmed. Raadi Arendus OÜ juhatuse liikme Jüri Reinpõllu sõnul läks jäätmete likvideerimine Tartu vallale maksma ligi 480 000 eurot, mida 90 protsendi ulatuses rahastas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) keskkonnaprogrammi jäätmekäitluse meetmest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles