Valimisliidud saavad Tartu volikogus fraktsiooniõiguse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Must
Aadu Must Foto: Margus Ansu / Postimees

Novembris algatatud eelnõu, mis lubaks valimisliitude saadikutel Tartu volikogus oma fraktsiooni moodustada, võib lahenduse saada märtsis, sest poliitikud tahavad linna põhimäärusesse muidki parandusi.


Linna põhimääruse järgi saavad Tartu volikogus fraktsiooni moodustada vähemalt viis volikogu liiget, mistõttu oktoobrivalimistel valimisliitude Vabakund ja Isamaaline Tartu Kodanik nimekirjas volikogusse pääsenud volinikud ei saa moodustada fraktsiooni. Mõlema valmisliidu nimekirjas sai volikogusse kolm inimest.

Olukorra muutmiseks on volinikud Gea Kangilaski, Imre Mürk ja Jüri Ginter esitanud volikogule eelnõu, mis lubaks fraktsiooni moodustada ka kolmel volinikul.

Vabakunna nimekirjas valitud Kangilaski ütles, et fraktsiooni moodustamise õigust tuleb oodata ilmselt märtsini, sest ettevalmistamisel on suurem linna põhimääruse muudatuste pake.

Imre Mürk nentis, et fraktsiooni moodustamine annaks neil võimaluse oma seisukohti paremini kõlama panna. Fraktsioonidel on näiteks lõppsõna õigus eelnõude arutelul.

Fraktsiooni kuulumine annaks muidki õigusi: osaleda volikogu eestseisuse töös, taotleda hääletuse eel vaheaegu või algatada linnale tähtsate küsimuste arutelu.

Eelnõu õiendis osutatakse, et viie liikme alampiir fraktsiooni moodustamisel tähendab Tartu 49-liikmelise volikogu puhul seda, et fraktsiooni moodustamiseks peab nimekiri saama umbes kümme protsenti mandaatidest. See piirang lisandub seadusega kehtestatud viieprotsendilisele valimiskünnisele.

Tartu volikogu esimees Aadu Must märkis, et valimisliitudele fraktsiooni loomise õiguse andmisega läheb aega märtsini, kuna seda küsimust, nagu ka teisi ettevalmistamisel olevaid linna põhimääruse muudatusi, peab arutama volikogu põhimääruse komisjon. Seejärel tuleb ettepanekuid tutvustada fraktsioonidele ja põhimääruse muudatused vajavad volikogus kahte lugemist.

Must hoidus kinnitamast, et fraktsioonide moodustamise piiri alandamine on põhimõtteliselt kokku lepitud, ent ütles siiski: «Ma ei ole kuulnud, et keegi vastu vaidleks.»

Ülejäänud põhimääruse muudatuste kohta ütles ta, et need puudutavad ka linnas tehtavaid auditeid ja mitmeid tehnilisi küsimusi.

Musta sõnul on soov üle vaadata ka volikogu töötsükkel, sest praegune viis – volikogu istungid on kord kuus varasema kahe korra asemel – tekitab rahulolematust.

«Vaevalt seda päeva pealt muudetakse, aga vahel jääb mitmele volinikule tunne, et volikogu on nagu järelhaagis, elu läheb kiiremini,» ütles Aadu Must.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles